Anunt important despre certificatul verde!

Anunt important despre certificatul verde! Proiectul de lege privind introducerea certificatului electronic COVID-19 ar putea fi trecut prin Parlament prin asumarea raspunderii Guvernului, in conditiile in care acesta trebuie sa intre in vigoare cat mai repede.

Acest proiect prevede ca angajatorii din sectorul public si privat au obligatia de a solicita personalului cu care isi desfasoara activitatea certificatul ELECTRONIC COVID-19 la intrarea la locul de munca, in cazul inregistrarii unei cresteri saptamanale a numarului de cazuri confirmate la nivel national, pe parcursul a trei saptamani consecutiv, conform News.ro.

De certificat vor beneficia atat cei vaccinati, fie cu doza completa fie cu cel putin o doza, dar si persoanele care se vor testa cu PCR sau test antigen. Cei care nu vor avea certificatul vor avea rapoartele de munca suspendate, fara plata salariului, se mai prevede in proiect.

Publicitate

Proiectul de lege ar putea fi trecut prin Parlament prin asumarea raspunderii Guvernului, in conditiile in care acesta trebuie sa intre in vigoare cat mai repede.

Asumarea raspunderii guvernului pe legea certificatului COVID este o varianta constitutionala, declara, luni, Marcel Ciolacu, presedintele Camerei Deputatilor.

Proiectul de lege prevede ca certificatul, care nu se mai numeste verde ci ELECTRONIC COVID-19, se activeaza doar la atingerea unei anumite incidente in infectarea cu noul coronavirus.

Cand va fi valabil certificatul ELECTRONIC COVID-19

Potrivit proiectului de lege, incepand cu data intrarii in vigoare a prezentei legi, pe perioada starii de alerta, angajatorii din sectorul public si privat au obligatia de a solicita personalului cu care isi desfasoara activitatea certificatul ELECTRONIC COVID-19 la intrarea la locul de munca si corelativ personalul din sectorul public si cel privat are obligatia prezentarii certificatului ELECTRONIC COVID-19 la intrarea la locul de munca, in cazul inregistrarii unei cresteri saptamanale a numarului de cazuri confirmate la nivel national pe parcursul a trei saptamani consecutiv.

Prevederile prezentei legi se aplica si membrilor Camerei Deputatilor si ai Senatului, persoanelor alese sau numite care ocupa functii publice sau de demnitate publica ori asimilate acestora, se arata in proiect.

Cand se ridica obligativitatea prezentarii certificatului la locul de munca

Obligatia solicitarii certificatului ELECTRONIC COVID-19 inceteaza in termen de 72 de ore de la data constatarii indeplinirii cumulative a urmatoarelor conditii:

a) scadere timp de 3 saptamani consecutive a numarului de cazuri la nivel national

b) incidenta cumulata pe ultimele 14 zile la nivel national este mai mica de 1 la mie

15 vouchere pentru nevaccinati, platite de stat

Proiectul prevede ca personalul care nu e vaccinat anti-COVID beneficiaza de 15 vouchere pentru testare antigen rapida, pe perioada existentei obligatiei de a prezenta certificatul ELECTRONIC COVID-19, din sumele alocate de la bugetul de stat, potrivit normelor metodologice de aplicare a prezentei legi.

Cine va avea certificatul ELECTRONIC COVID-19

Certificatul ELECTRONIC COVID-19 se emite:

-pentru persoanele vaccinate cu cel putin o doza, cu valabilitate pe perioada stabilita pentru efectuarea schemei complete de vaccinare.

-pentru persoanele vaccinate cu schema completa de vaccinare, cu valabilitate pe perioada stabilita pentru schema completa de vaccinare.

Articolul continuă după reclame

-pentru persoanele infectate cu SARS-COV 2, cu valabilitate de 180 de zile de la data primului rezultat pozitiv la testul pentru SARS-CoV-2, inregistrat in platforma informatica „Corona-forms“;

-pentru persoanele testate cu test antigen rapid inregistrat in platforma informatica „Corona-forms“, cu rezultat negativ, cu valabilitate de 48 de ore de la efectuarea testului;

-pentru persoanele testate cu test NAAT/PCR, inregistrat in platforma informatica „Corona-forms“, cu rezultat negativ, cu valabilitate de 72 de ore de la efectuarea testului.

Analiza situatiei epidemiologice se face de catre Institutul National de Sanatate Publica in fiecare zi de luni pentru saptamana anterioara, iar obligatia solicitarii certificatului ELECTRONIC COVID-19 potrivit art. 4, intra in vigoare la 72 de ore de la data indeplinirii conditiei de crestere cu un coeficient saptamanal mediu de cel putin 1,5 ori a numarului de cazuri timp de trei saptamani consecutive la nivel national.

Angajatorul are obligatia de a lua masurile necesare in vederea verificarii certificatelor prin intermediul aplicatiei mobile “Check DCC”, prevazuta la art. 1 alin. (4) lit. c) din OUG nr.68/2021 privind adoptarea unor masuri pentru punerea in aplicare a cadrului european pentru eliberarea, verificarea si acceptarea certificatului digital al Uniunii Europene privind COVID pentru a facilita libera circulatie pe durata pandemiei de COVID-19, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si in vederea interzicerii accesului temporar la locul de munca al angajatilor care nu prezinta certificatul ELECTRONIC COVID-19.

Sunt exceptati de la aplicarea prevederilor prezentei legi angajatorii din sectorul privat cu pana la 10 angajati, care nu efectueaza activitati de prestari de servicii care presupun interactiuni directe cu clientii si personalul care isi desfasoara activitatea la domiciliu sau in regim de telemunca.

Sanctiuni:

Neprezentarea certificatului COVID la locul de munca se sanctioneaza cu suspendarea contractului de munca

Art.10 din proiect prevede ca ”raportul de serviciu, contractul individual de munca sau orice alt tip de contract in baza caruia isi desfasoara activitatea personalul care nu prezinta la intrarea la locul de munca un certificat ELECTRONIC COVID-19 valid se suspenda de drept, fara plata drepturilor salariale”.

Suspendarea raportului de serviciu/contractului individual de munca se constata prin dispozitia scrisa a angajatorului, emisa in conditiile legii. Suspendarea constatata in conditiile alin.(1) inceteaza la data la care persoana prezinta certificatul ELECTRONIC COVID-19, dar nu mai devreme de 15 zile de la data la care s-a dispus suspendarea.

Suspendarea inceteaza si in cazul in care necesitatea prezentarii certificatului inceteaza conform art. 5 alin. (2). Decizia de suspendare a raporturilor de serviciu/de munca dispusa in conformitate cu prezenta lege poate fi contestata la instanta competenta conform legii, dupa caz.

De asemenea, nerespectarea obligatiilor prevazute de prezenta lege de catre angajator reprezinta contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 10.000 lei la 100.000 lei.

Reprezentantii MS au aanuntat ca acordarea voucherelor gratuite pentru testare “va asigura adaptarea agentilor economici la situatia creata de introducerea certificatului COVID-19”.

“Certificatul va fi introdus in momentul inregistrarii unei cresteri sustinute de 3 saptamani consecutive a numarului de cazuri cu un coeficient de 1,5, iar renuntarea la el se va face dupa ce trendul devine descendent, iar incidenta cumulata scade sub 1”, au mentionat acestia.

Publicitate

Author: Camelia

Drimboi Camelia este redactor sef al siteului noutati.info Editor cu mare experienta in alegerea celor mai bune stiri pentru cititori. Pasionata de astrologie, horoscop, bucatarie, retete culinare, showbiz, vedete, sanatate, evenimente politice recente, are o vasta experienta redactionala, lucrand pentru proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online samd ). Specializată în continut video, a fost social media manager pe cele mai mari pagini de Facebook din Romania, generand continut valoros cu engagement masiv si milioane de vizualizari. A lucrat pe teme de alimentație, sănătate, știrile zilei, politică, naturiste.