Amenzi pentru romani. Schimbare majora la actele de identitate

Un nou proiect de lege se afla pe masa Parlamentului. Autoritatile vor impune noi obligatii pentru cetatenii romani. Mai precis, persoanele fizice care nu mai locuiesc la adresa de resedinta stabilita vor fi obligate ca sa notifice acest lucru la oricare serviciu public comunitar de evidenta a persoanelor.

Astfel, persoanele fizice care nu mai locuiesc la adresa de resedinta stabilita vor fi obligate ca, in termen de 15 zile de la plecare, sa notifice acest lucru la oricare serviciu public comunitar de evidenta a persoanelor.

Ce risca oamenii daca nu isi indeplinesc aceasta obligatie?

In caz contrar, persoanele ce nu indeplinesc aceste obligatii vor fi sanctionate cu amenda de la 75 lei la 150 lei.

Publicitate

Noul proiect modifica si completeaza Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 97/2005 privind evidenta, domiciliul, resedinta si actele de identitate ale cetatenilor romani.

Articolul continuă după reclame

„Persoana fizica, care nu mai locuieste la adresa la care si-a stabilit resedinta, este obligata sa notifice la oricare serviciu public comunitar de evidenta a persoanelor, despre incetarea valabilitatii mentiunii privind resedinta, in termen de 15 zile de Ia plecare.”, prevede actul normativ.

Potrivit initiatorilor, „reglementarile legale in vigoare contin obligatii pentru cetateni referitoare la schimbarea domiciliului, dar modul in care sunt formulate nu permite sanctionarea nerespectarii acestora, iar in cazul stabilirii resedintei nici nu exista instituite astfel de obligatii.”

Noi obligatii pentru persoanele care gazduiesc alte persoane

De asemenea, noul act normativ stipuleaza ca persoanele care gazduiesc alte persoane care nu au inscrise in actul de identitate adresa la care locuiesc efectiv, dupa trecerea termenelor prevazute, vor avea obligatia de a anunta Politia sau Serviciul public comunitar de evidenta a persoanelor de la locul unde este situat imobilul, cu exceptia cazurilor in care persoanele locuiesc in interesul serviciului sau in scop turistic.

Publicitate

Author: Camelia

Drimboi Camelia este redactor sef al siteului noutati.info Editor cu mare experienta in alegerea celor mai bune stiri pentru cititori. Pasionata de astrologie, horoscop, bucatarie, retete culinare, showbiz, vedete, sanatate, evenimente politice recente, are o vasta experienta redactionala, lucrand pentru proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online samd ). Specializată în continut video, a fost social media manager pe cele mai mari pagini de Facebook din Romania, generand continut valoros cu engagement masiv si milioane de vizualizari. A lucrat pe teme de alimentație, sănătate, știrile zilei, politică, naturiste.