Alexandru Rafila, ministrul Sanatatii, a declarat, vineri, ca in acest moment nu mai vede necesara urgenta certificatului verde, si pentru faptul ca in cateva saptamani spera sa se incheie valul 5 al pandemiei de COVID-19.
„Nu este o victima (a politicului, n.r.). Este o chestiune care nu a fost asumata politic. Pentru mine, lucrul cel mai neplacut care mi s-a intamplat a fost aceasta pasare permanenta a responsabilitatii: cine e de vina pentru aceasta situatie legata de neadoptarea unei forme a certificatului verde – sau certificatului COVID”, a spus Rafila.
Unul din scopurile certificatului COVID este stimularea vaccinarii.
„In momentul in care pentru a calatori sau pentru a merge la serviciu ai nevoie de un astfel de certificat care include vaccinarea, oamenii se vaccineaza astfel incat sa dobandeasca un astfel de certificat si sa nu fie nevoiti sa se testeze periodic”, a spus ministrul Sanatatii la Digi 24.
Publicitate
„Cel de-al doilea scop este legat de sanatatea publica, asa cum l-am propus in proiectul facut impreuna cu colegii de la INSP in care introducerea acestui certificat pe o perioada limitata sa franeze transmiterea. Adica persoanele care circula in mijloacele de transport in comun, merg la lucru sa fie ori vaccinate, ori trecute prin boala, ori testate si automat transmisibilitatea, mai ales in mijloacele de transport in comun, unde e principala sursa de transmitere, scade”, a adaugat Rafila.
„Acum s-au mai schimbat datele problemei, pentru ca vedem ca protectia impotriva bolii oferita de vaccinare este mult mai mica fata de aceasta varianta. De fapt, ea a scazut progresiv. Daca va uitati istoric, la momentul lansarii vaccinului, in decembrie 2020, cifrele aratau o prevenire a transmiterii in jurul cifrei de 90 pentru vaccinurile de tip ARN. Ulterior, dupa aparitia variantei Delta, transmisibilitatea a fost mai putin impactata de vaccin, iar acum, in cazul Omicron, e si mai putin si vedem si cazuri de infectare la persoane care au facut inclusiv doza booster”, a mai spus ministrul.
„Sigur ca avem un beneficiu major, si de aceea recomand cu tarie vaccinarea, este proportia cazurilor grave si al deceselor in randul nevaccinatilor si vaccinatilor, care este net in favoarea persoanelor vaccinate care se imbolnavesc grav mai putin, care mor mai putin”, a adaugat el.
Intrebat daca acum mai vede utilitatea si urgenta certificatului verde, Rafila a raspuns: Nu mai vad urgenta certificatului verde pentru ca orice procedura legislativa – sa spunem ca se face o procedura de urgenta, asumarea raspunderii e cea mai rapida, presupune si un timp de la momentul adoptarii pana la implementarea efectiva, care vor mai insemna cateva saptamani si eu sper ca acest val 5 in Romania sa se incheie peste cateva saptamani. Deja avem doua saptamani din valul 5 si sper ca pana la sfarsitul lunii februarie sa ajungem intr-o situatie…”, a spus ministrul.
„Daca vrei sa ai un raspuns, trebuie sa-l adopti imediat si sa intre in vigoare maine”, a adaugat el.
Intrebat daca ar fi existat certificatul verde inainte de valul 4, in Romania, cifrele ar fi aratat altfel, ministrul Sanatatii a spus: „eu cred ca da, daca ar fi fost facut inainte de valul 4, nu in varful valului 4”.