Alerta! Cod galben de inundatii

Institutul National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor (INHGA) a emis sambata o avertizare Cod galben de inundatii valabila pana duminica pe rauri din 10 judete din tara.

Potrivit hidrologilor, sunt vizate raurile din bazinele hidrografice: Tur (judetul Satu Mare), Somesul Mare (judetul Bistrita Nasaud), Somesul Mic (judetele: Cluj si Bihor), Somes (judetele: Cluj, Salaj, Maramures si Satu Mare), Lapus (judetul Maramures), Crasna (judetele: Salaj si Satu Mare), Crisul Repede (judetele: Cluj si Bihor), Suceava (judetul: Suceava), Moldova (judetele: Suceava si Neamt), Bistrita (judetele: Suceava, Neamt, Harghita si Bacau).

Publicitate

In aceste zone se pot produce scurgeri importante pe versanti, torenti, paraie, viituri rapide pe raurile mici cu posibile efecte de inundatii locale si cresteri de debite si niveluri cu posibile depasiri ale cotelor de atentie.

Publicitate

Avertizarea intra in vigoare sambata, la ora 13.00, si este valabila pana duminica, la ora 12.00.

ATENTIONARE METEOROLOGICA

COD GALBEN

Interval de valabilitate: 4 iunie, ora 12 – 5 iunie, ora 03

Fenomene vizate: instabilitate atmosferica temporar accentuata

Zone afectate: conform textului si hartii

In intervalul mentionat in Banat, Crisana, Maramures, Transilvania, la munte si local in Oltenia si Moldova, vor fi perioade cu instabilitate atmosferica accentuata care se va manifesta prin frecvente descarcari electrice, averse torentiale, intensificari de scurta durata ale vantului, vijeliisi grindina. Cantitatile de apa vor depasi 20…30 l/mp si izolat 40 l/mp.
Nota: Manifestari de instabilitate atmosferica vor fi si duminica (5 iunie) in special in jumatatea de sud-est a tarii.

Author: Camelia

Drimboi Camelia este redactor sef al siteului noutati.info Editor cu mare experienta in alegerea celor mai bune stiri pentru cititori. Pasionata de astrologie, horoscop, bucatarie, retete culinare, showbiz, vedete, sanatate, evenimente politice recente, are o vasta experienta redactionala, lucrand pentru proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online samd ). Specializată în continut video, a fost social media manager pe cele mai mari pagini de Facebook din Romania, generand continut valoros cu engagement masiv si milioane de vizualizari. A lucrat pe teme de alimentație, sănătate, știrile zilei, politică, naturiste.