Alerta ANM. Val de praf saharian in Romania, cod galben de vijelii, ploi torentiale si grindina. Care sunt regiunile afectate

ANM anunta un nou val de praf saharian in Romania

Meteorologii de la ANM (Administratia Nationala de Meteorologie) au anuntat sosirea unui nou val de praf saharian in Romania, incepand de marti seara, afectand in principal regiunile vestice si sud-vestice ale tarii.

Potrivit ANM, aceasta masa de aer sud-vestica, incarcata cu particule de praf saharian, va afecta sud-estul Europei, inclusiv Romania, in perioada 21-22 mai.

Publicitate

Prezenta prafului saharian va fi observata mai ales marti seara si in cursul noptii de marti spre miercuri, predominant in vestul si sud-vestul tarii, urmand ca miercuri sa se extinda spre nord-vest, centru si sudul Romaniei, conform unui comunicat de presa al ANM.

Miercuri, 22 mai, praful saharian va fi prezent in nord-vestul, centrul si sudul Romaniei. Din cauza ploilor prognozate in urmatoarele 48 de ore, depunerile de praf vor putea fi observate in zonele si intervalele mentionate.

Articolul continuă după reclame

Cod galben de vijelii si ploi torentiale in jumatate din tara

Concomitent, ANM a emis doua atentionari de Cod galben de instabilitate atmosferica accentuata si precipitatii abundente, valabile de marti pana joi.

Prima atentionare este valabila pana miercuri dimineata in noua judete din Oltenia si Banat, iar ulterior, pana joi, aproape jumatate din tara va fi sub avertizare.

Prima atentionare vizeaza noua judete din Oltenia si Banat, unde se asteapta intensificari ale vantului, vijelii, averse torentiale, frecvente descarcari electrice si, izolat, caderi de grindina. Cantitatile de apa vor atinge local 25 l/mp si pe arii restranse, peste 40 l/mp.

A doua atentionare de Cod galben intra in vigoare miercuri si afecteaza aproape jumatate din tara, inclusiv judete din Banat, Oltenia, Maramures, vestul Transilvaniei si al Munteniei, precum si zona Carpatilor Occidentali.

Fenomele meteo severe vor include averse torentiale, descarcari electrice, intensificari ale vantului si, izolat, grindina, cu acumulari de apa de 25 – 30 l/mp si izolat peste 40 l/mp.

Meteorologii ANM subliniaza ca instabilitatea atmosferica va fi prezenta si in alte regiuni, dar manifestarile vor fi mai putin severe si pe arii mai restranse.

Publicitate

Author: Drimboi Petre

Petre este editor al siteului noutati.info si a studiat jurnalismul. Are o experienta de 4 ani. S-a evidentiat ca jurnalist in proiectul stiriactuale.net. Este pasionat de politica, sport si sanatate. A lucrat pe teme de stiri, politica, sanatate si sport.