A inceput postul Sfintei Marii, unul dintre cele mai importante din calendarul crestin. Se tine inaintea sarbatorii Adormirea Maicii Domnului si dureaza doua saptamani.
Tipicul cel mare si Invatatura pentru posturi din Ceaslovul Mare specifica in Postul Adormirii Maicii Domnului ajunare lunea, miercurea si vinerea, pana la Ceasul IX (aproximativ ora 15:00), cand se consuma mancare uscata.
Cand este dezlegarea la untdelemn, peste si vin
In zilele de marti si joi credinciosii pot manca legume fierte, fara untdelemn, in timp ce sambata si duminica oamenii au dezlegare la untdelemn si vin. Pe 6 august, cand e Schimbarea la Fata, este dezlegare la untdelemn, peste si vin.
Publicitate
De sarbatoarea Schimbarii la Fata este dezlegare la peste.
Astfel, in urmatoarele zile, credinciosii tin al treilea mare post din an, dupa cel al Pastilor si cel al Sfintilor Apostoli Petru si Pavel.
Adormirea Maicii Domnului sau „Pastile verii” reprezinta cea mai importanta sarbatoare inchinata Sfintei Maria, iar pentru romani este si ocrotitoarea marinarilor, in mai multe orase fiind organizate procesiuni cu icoane si pelerinaje.
Acest post incepe de obicei pe 1 august si are o durata de doua saptamani, pana pe 15 august, de ziua Adormirii Maicii Domnului.
„Acest post ii pregateste pe crestini pentru cele doua mari praznice din luna august: Schimbarea la Fata, ce are loc pe 6 august si Adormirea Maicii Domnului, de pe 15 august.
Sarbatoarea este precedata de doua saptamani de post aspru, despre care in credinta populara se spune ca este rupt din Postul Mare. Intr-adevar, atmosfera este una pascala, cu bucurie si speranta, in biserici citindu-se rugaciuni speciale si cantandu-se in ajun Prohodul, la fel ca si in Vinerea Mare”, a explicat parintele Paul Tudorache, de la Biserica „Sfanta Cuvioasa Parascheva” din Calarasi, citat de Adevarul.
Traditii si obiceiuri de Postul Adormirii Maicii Domnului:
O mare sarbatoare crestin ordotoxa care are loc in postul Sfintei Maria Mare este sarbatoarea Schimbarii la Fata, denumita popular si Obrejenia sau Pobrejenia, cand e dezlegare la peste.
Traditia romanilor, spune ca, la aceasta zi mare, natura se pregateste de toamna. Pasarile calatoare se pregatesc la randul lor de plecare spre taramuri calde, iar animalele taratoare incep sa intre in pamant, la adapost de vreme rece.
O alta traditie populara ne spune ca, de Obrejenie oamenii trebuie sa se impace unii cu altii, daca au fost certati, altfel vor fi mustrati tot restul anului.
De sarbatoarea Schimbarii la Fata sau Pobrejenie se leaga o multime de superstitii, care de care mai mult sau mai putin respectate, si anume:
Cine mananca struguri inainte de Obrejenie, adica nesfintiti, o sa aiba dureri de burta, fiindca acestia trebuie, mai intai, dusi la biserica pentru a fi cititi;
Fetele nu trebuie sa se spele pe cap de Obrejenie, fiindca asa cum iarba nu mai creste in campuri, asa nu le va mai creste nici lor parul;
De asemenea cei care nu tin sarbatoarea Schimbarii la Fata or sa sfarseasca uscati si galbejiti, precum florile care se vor ofili incepand cu aceasta zi;
Femeile care spala rufe de Pobrejenie vor fi napadite de paduchi si plosnite, iar cele care poarta prunci, daca tin aceasta zi, vor avea o nastere foarte usoara;
Nu este bine ca de Obrejenie sa te mai scalzi in apele repezi de munte, fiindca apele se racesc, iar cerbii vin si le spurca urinand in ele;
Cine nu-si vede umbra capului la rasaritul soarelui in dimineata zilei de Obrejenie, se spune ca va muri pana la sfarsitul anului;
Se spune ca ziua de Pobrejenie este una din zilele sfinte in care se deschid Cerurile, iar cei alesi de Dumnezeu pot sa vada Portile Raiului.
Daca esti insarcinata, in ziua de 14 august, premergatoare sarbatorii Sf. Maria, nu trebuie sa muncesti sau sa trebaluiesti pentru a avea o nastere usoara si un copil sanatos.