Profetia neagra despre numerar: cum si cand va disparea

Publicitate

In viitorul apropiat, criptomonedele vor lua locul numerarului. Aceasta nu este o ipoteza vaga, ci scenariul conturat de S&P Global Ratings in raportul sau recent dedicat monedelor digitale ale Bancii Centrale.

Documentul explica faptul ca proiectele bancilor centrale privind monedele digitale, moneda digitala a bancii centrale (Cbdc), continua fara intrerupere, chiar daca calendarul oricarei lansari si caracteristicile oficiale nu au fost inca indicate. Cert este ca, chiar si cu implementarea acestui plan, institutiile de credit nu vor fi inlocuite. De fapt, S&P Global Ratings a mentionat ca bancile centrale vor avea o preferinta clara pentru un model CBDC in care institutiile de credit si alte institutii financiare continua sa joace un rol puternic.

„Pe baza acestei ipoteze, credem ca CBDC-urile ar putea avea in cele din urma un impact moderat asupra modelelor de afaceri ale bancilor. Cu toate acestea, ar putea exacerba presiunea asupra profilului veniturilor unor companii (cum ar fi platile)”, au subliniat CEI din S&P. . Mohamed Damak , analist la S&P Global, a declarat ca, sub modelul selectat, monedele digitale ale Bancii Centrale „ ar putea influenta semnificativ modul in care are loc intermedierea cu un sistem bancar, in special in ceea ce priveste depozitele bancare si finantarea” .

Publicitate

Damak insusi a adaugat ca, pe baza ipotezelor actuale studiate de S&P Global Ratings, se presupune ca institutiile financiare isi vor continua functia traditionala fara a fi afectate de CBD. „Cu toate acestea – a adaugat el – unele banci centrale au recunoscut potentialele perturbari ale sistemului financiar din cauza CBDC-urilor”.

Pentru aceasta, Damak a garantat ca evolutiile care ar putea influenta dinamica competitiva a sistemelor bancare sau „alti factori integrali care impiedica ratingurile specifice ale unei tari sau ale unei banci” vor fi atent monitorizate . Momentul si amploarea unei perturbari a pietei financiare datorate numerarului si monedelor digitale ale bancii centrale vor depinde de mai multi factori.

Si daca monedele digitale ar lua locul banilor, atunci am actiona in consecinta. In acest caz, de fapt, posibila reintegrare a tuturor activitatilor economice bazate pe numerar in sistemul financiar nu este exclusa. Acest lucru ar putea deschide noi scenarii cu crearea de noi oportunitati de afaceri pentru institutiile de credit si alti intermediari financiari.

Totusi, in aceasta privinta, membrul Comitetului executiv al BCE, Fabio Panetta , solicita prudenta. Acesta a ilustrat efectele revolutiei digitale asupra metodelor de plata din zona euro. Citand rezultatele celui mai recent studiu privind preferintele de plata ale consumatorilor din zona euro realizat de BCE si bancile centrale ale statelor membre, Panetta a subliniat ca aproximativ jumatate dintre adulti prefera sa plateasca digital. O tendinta crescuta in timpul pandemiei coronavirusului.

Platile cu cardul si cele electronice sunt solutia preferata pentru achizitiile prin corespondenta, facturile gospodariei, debitele directe si transferurile bancare.

Dupa cum a explicat Panetta, „aceste rezultate contradictorii sugereaza ca niciuna dintre metodele de plata disponibile in prezent nu raspunde tuturor nevoilor consumatorilor ”. Acest lucru demonstreaza „importanta continuarii imputernicirii oamenilor de a alege atunci cand platesc, fara a le dezamagi asteptarile cu privire la disponibilitatea unor metode de plata sigure, convenabile si usor de utilizat”. Potrivit Panetta, numerarul si moneda digitala se pot completa reciproc. Coexistenta lor ofera „mai multe optiuni si un acces mai usor la optiuni de plata simple”. Toate acestea permit „un grad ridicat de incluziune si securitate in cazul unei crize a tranzactiilor de plata”.

Pentru Panetta „moneda digitala merge mana in mana cu digitalizarea economiei”, promovand cresterea comertului electronic. Mai mult, acest instrument de tranzactionare „satisface dorinta oamenilor de imediatitate si integrare fara probleme intre plati si servicii digitale”. Membru al Comitetului executiv al BCE a reamintit ca platile digitale raman expuse la intreruperi de curent, amenintari cibernetice sau probleme tehnice. In astfel de situatii, a subliniat Panetta , „numerarul poate creste rezistenta tranzactiilor de plata: datorita proprietatilor sale unice, reprezinta o forma importanta de securitate si un depozit fiabil de valoare”.

Acest lucru este demonstrat de faptul ca 34% dintre cetatenii zonei euro au o rezerva de numerar suplimentara acasa ca masura de precautie. Mai mult, „lichiditatea are si un efect inclusiv”, in timp ce platile digitale, „daca devin normele”, risca sa excluda din viata economica pe cei care „nu le doresc sau nu le pot folosi”. Studiul BCE arata, de asemenea, ca numerarul este utilizat in mod regulat de persoane de toate varstele, nivelurile de educatie si venituri. Potrivit Panetta, moneda fizica este „esentiala pentru a asigura includerea populatiilor social vulnerabile, care ar putea sa nu aiba conturi bancare sau abilitatile digitale necesare”.

Prin urmare, membrul Comitetului executiv al BCE admite ca este necesar „sa se mentina functionarea regulata a ciclului de numerar”, cu acces facil la acest mijloc de plata si acceptarea pe scara larga a acestuia in punctele de vanzare. Prin urmare, BCE este hotarata sa „se asigure ca numerarul continua sa fie disponibil pe scara larga si acceptat in toata zona euro”. Intre timp, „pe masura ce consumatorii si fondurile private devin din ce in ce mai digitale”, chiar si euro trebuie „reinventat astfel incat sa ramana pe deplin disponibil ca bun public in era digitala”.

Publicitate

Author: Drimboi Andra

Andra este editor al siteului noutati.info. Cu o experienta de peste 3 ani in jurnalism, a lucrat in mai multe proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online, retete.live, doctorandreilaslau.com. Este pasionata de astrologie, bucatarie si vedete.