Citricele, aliatii sanatatii in timpul iernii

Pe langa faptul ca sunt gustoase, citricele sunt aliati excelenti pentru sanatatea umana , deoarece sunt capabile sa aduca beneficii importante in special in timpul sezonului de iarna .

Lista fructelor care apartin acestei familii este destul de lunga, unele nume sunt mai cunoscute deoarece sunt usor disponibile pe piata, altele mai putin.

Citricele, prietenii sanatatii

Exista multe beneficii care decurg din consumul de citrice. Sunt bogate in elemente necesare bunei functionari a corpului . Apa, sarurile minerale, magneziul si fierul, dar si acidul citric, sunt principalele componente alaturi de vitaminele A, B, C si PP. Acestea sunt alimente aliate in prevenirea si tratamentul racelilor sau gripei, care sunt frecvente in timpul iernii.

Vitamina C, de exemplu, are si un efect antiinflamator , motiv pentru care consumul regulat al acestor fructe este foarte recomandat in timpul sezonului de iarna. Nu intamplator, nutritionistii nu pierd niciodata ocazia de a-ti aminti cat de important este sa pastrezi aceste alimente acasa.

Caracteristica citricelor este si aceea de a da energie , de a regla metabolismul, de a efectua o actiune diuretica si de a asigura o anumita regularitate a intestinului. Familia citricelor este vasta, dar, printre cele consumate zilnic, cu siguranta nu lipsesc portocalele, mandarinele si lamaile.

Proprietatile portocalelor

Portocala este unul dintre cele mai consumate fructe. Pe langa beneficiile pe termen lung pe care le aduce organismului datorita prezentei vitaminelor, acest fruct este benefic pentru inima, pentru circulatie si apara organismul de agentii chimici, fizici si de mediu, in special in timpul sezonului de iarna, ridicand barierele imune, impotriva virusilor si bacteriilor.

Consumul unui suc de portocale pe zi garanteaza satisfacerea necesitatii zilnice de vitamina C. Portocala ofera, de asemenea, multa energie, promovand un efect anti-stres , ajuta la digestie si purifica organismul.

Proprietatile mandarinelor

Fruct energic cu aroma dulce, mandarina este recomandata cu tarie adultilor si copiilor care desfasoara activitate fizica pentru caracteristicile sale energizante. In interior este de asemenea posibil sa se gaseasca un continut moderat de fibre utile pentru reglarea tranzitului intestinal. Mandarina contine o cantitate mare de vitamina C, ideala pentru intarirea sistemului imunitar . Intr-o cantitate de 100 de grame din acest fruct, sunt prezente 42 mg de vitamina C, aproximativ jumatate din doza zilnica recomandata.

Proprietatile lamailor

Lamaile confera aroma diverselor alimente, adaugand o nota speciala preparatelor, dar sunt si aliati excelenti pentru combaterea inflamatiilor in gat , raceli si gripa datorita proprietatilor lor antibacteriene . Un suc de lamaie de 100 de grame ofera mai mult de 100% din doza zilnica de vitamina C.  De asemenea, este un antioxidant foarte bun care intareste sistemul imunitar si promoveaza absorbtia fierului.

Dar asta nu este tot: lamaile amelioreaza si unele probleme minore. Un suc consumat pe stomacul gol, de exemplu, poate ajuta la rezolvarea problemelor de constipatie. Datorita prezentei antioxidantilor, lamaia este un anticolesterol prin excelenta.