Joe Biden, Boris Johnson, Emmanuel Macron, primele reactii dupa moartea lui Mihail Gorbaciov

Mihail Gorbaciov, care a incheiat Razboiul Rece fara varsare de sange, dar nu a reusit sa previna prabusirea Uniunii Sovietice, a murit la varsta de 91 de ani, au relatat marti agentiile de presa ruse, citand oficiali ai spitalului, relateaza Reuters si AFP.

Personalitatile politice din lume si-au exprimat condoleante familiei si prietenilor lui Gorbaciov, potrivit agentiei ruse de stiri TASS.

Presedintele american Joe Biden:

Presedintele american Joe Biden i-a adus un omagiu, numindu-l un „lider rar”. Actiunile sale au fost cele ale unui lider cu suficienta „imaginatie pentru a vedea ca un alt viitor este posibil si curajul de a-si risca intreaga cariera pentru a-l atinge. Rezultatul a fost o lume mai sigura si mai multa libertate pentru milioane de persoane. In calitate de lider al URSS, a colaborat cu presedintele Ronald Reagan pentru a reduce arsenalele nucleare ale celor doua tari, spre marea usurare a oamenilor din intreaga lume care se rugau pentru incetarea cursei inarmarii nucleare. Dupa zeci de ani de represiune politica brutala, el a adoptat reforme democratice”, a spus Joe Biden intr-un comunicat. Si Fundatia Reagan a deplans pe Twitter pierderea politicianului rus,”care a fost candva un oponent politic al lui Ronald Reagan si care a sfarsit, in cele din urma, prin a-i deveni un prieten”.

Publicitate

Publicitate

Boris Johnson: Un exemplu pentru noi

Premierul britanic Boris Johnson a salutat „curajul si integritatea” ultimului lider al URSS, spunand ca „angajamentul sau neobosit” a fost un „exemplu” in contextul invaziei ruse din Ucraina.”Sunt intristat sa aflu de moartea lui Gorbaciov. Intotdeauna am admirat curajul si integritatea de care a dat dovada pentru a pune capat Razboiului Rece”, a scris Boris Johnson pe Twitter.”In momentul agresiunii lui (Vladimir) Putin in Ucraina, angajamentul sau neobosit de a deschide societatea sovietica ramane un exemplu pentru noi toti”.

Presedintele francez Emmanuel Macron: Om al pacii

Presedintele francez Emmanuel Macron a adus miercuri un omagiu lui Mihail Gorbaciov, multumindu-i pentru „angajamentul sau fata de pacea in Europa”. Macron a salutat intr-o postare pe Twitter amintirea unui „om al pacii, ale carui alegeri au deschis o cale catre libertate pentru rusi”. Angajamentul sau pentru pacea in Europa a schimbat istoria noastra comuna”.

Primul si ultimul presedinte al URSS, Mihail Gorbaciov, a fost cel mai stralucit politician al timpului sau, ramanand o figura istorica controversata pentru cei nascuti in Uniunea Sovietica, al carei prabusire a inceput tocmai in timpul perestroikei. Aceasta opinie a fost exprimata miercuri de liderul Partidului Liberal Democrat din Rusia, Leonid Slutsky.

„Gorbaciov a fost de departe cel mai stralucit politician al timpului sau. Dar pentru toti cei nascuti in Uniunea Sovietica, el ramane o figura istorica complexa si controversata”, a scris el pe canalul sau Telegram .

Potrivit lui Slutsky, Gorbaciov este „rau crestinesc”, la fel ca Uniunea Sovietica, ale carei procese de prabusire „au inceput tocmai in epoca perestroikei si a noii gandiri si au jucat in mainile celor care au incercat sa sterga URSS din harta politica a lumii.”

De asemenea, seful Partidului Liberal Democrat a exprimat condoleante rudelor si prietenilor politicianului.

Publicitate

Author: Camelia

Drimboi Camelia este redactor sef al siteului noutati.info Editor cu mare experienta in alegerea celor mai bune stiri pentru cititori. Pasionata de astrologie, horoscop, bucatarie, retete culinare, showbiz, vedete, sanatate, evenimente politice recente, are o vasta experienta redactionala, lucrand pentru proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online samd ). Specializată în continut video, a fost social media manager pe cele mai mari pagini de Facebook din Romania, generand continut valoros cu engagement masiv si milioane de vizualizari. A lucrat pe teme de alimentație, sănătate, știrile zilei, politică, naturiste.