Guvernul urmeaza sa aprobe, in sedinta de astazi, prin ordonanta de urgenta, majorarea salariilor personalului platit din fonduri publice.
Guvernul adopta azi ordonanta care majoreaza salariile la stat. Nu toti bugetarii vor primi, insa, bani in plus. Salariul va creste doar pentru cei care nu au beneficiat de majorari in ultimii ani, dupa ce legea a fost inghetata.
Cresc salariile bugetarilor.
Statul a decis ca aceste majorari sa fie platite in luna septembrie. Bugetarii vor primi o patrime din restul ramas neacordat din Legea salarizarii.
Publicitate
Potrivit calculelor, politistii vor primi maximum 150 de lei, profesorii maximum 80 de lei, in timp ce persoanlul auxiliar din sanatate va primi intre 50 si 250 lei. In schimb, medicii nu vor mai primi bani in plus pentru ca deja au primit.
Daca ne uitam in grila de salarizare, vedem ca un registrator cu vechime 3 ani ar putea primi in plus 117 lei, in timp ce un sofer 130 lei. Bracandierii sau ingrijitorii vor avea o majorare de 77 lei.
Astfel, prin proiectul de act normativ se propune acordarea, incepand cu luna august, a unei patrimi din diferenta dintre salariul de baza prevazut de Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificarile si completarile ulterioare, pentru anul 2022 si cel din luna decembrie 2021.
Masura este motivata prin faptul ca actuala criza generata de pandemia de COVID-19 a determinat la nivel national luarea unor masuri de natura sanitara si economica care au generat dezechilibre la nivelul indicatorilor macroeconomici, iar in lipsa unor masuri concrete si rapide „s-ar vulnerabiliza si mai mult categoriile de persoane vizate de prezenta ordonanta de urgenta, prin diminuarea puterii de cumparare, cu impact semnificativ asupra standardelor de viata ale populatiei si prin amplificarea riscului de saracire extrema”.
Printr-o alta ordonanta de urgenta, Executivul va reglementa si unele masuri temporare privind ocuparea functiilor publice prin transfer la cerere.
„Prin proiectul de act normativ se reglementeaza norme care sa faciliteze o mai buna organizare si planificare a resurselor umane din administratia publica, in perioada in care este suspendata ocuparea prin concurs sau examen a posturilor vacante sau temporar vacante, in temeiul OUG nr. 80/2022, in acest context, acordul conducatorului autoritatii sau institutiei publice in care sunt numiti functionarii publici devenind obligatoriu in cazul in care functionarul public se transfera in alta autoritate sau institutie publica”, se arata in nota de fundamentare a proiectului.
Guvernul va modifica, tot prin ordonanta de urgenta, si Legea concediului paternal nr. 210/1999.
Astfel, urmeaza sa fie modificate reglementarile actuale, in sensul acordarii concediului paternal si a indemnizatiei aferente acestuia tuturor tatilor care au calitatea de lucrator cu un contract de munca sau un raport de serviciu, incheiat conform legii si eliminarea prevederilor care fac trimitere la calitatea de asigurat a titularului in cadrul sistemului asigurarilor sociale de stat.
Totodata, se introduce o prevedere prin care se asimileaza lucratorilor si urmatoarele categorii de persoane: cu contracte din activitate sportiva, cu conventii de munca individuale (cooperatiile), directorii cu contract de mandate, cu contract de management, care desfasoara activitati ca urmare a unei functii de demnitate publica si cu contracte de management si de administrare, incheiate potrivit Legii nr.95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare. De asemenea, va fi extinsa durata actuala a concediului paternal, de la 5 zile lucratoare la 10 zile lucratoare care sa fie efectuate cu ocazia nasterii copilului lucratorului.