Vladimir Putin a declarat ca extinderea NATO catre Finlanda si Suedia nu prezinta o problema pentru Rusia. Totusi, lucrurile se schimba in cazul in care ea va include si desfasurarea de trupe straine pe teritoriul acestor tari, anunta Digi 24.
„Rusia nu are probleme cu aceste tari, intrucat intrarea lor in NATO nu creeaza o amenintare”, a spus Putin la summitul Organizatiei Tratatului de Securitate Colectiva (OTSC).
Presedintele rus a atras atentia in continuare ca daca aceasta extindere a NATO va fi insotita de „amplasarea de infrastructuri militare” pe teritoriul Finlandei si al Suediei, atunci Rusia va fi nevoita sa reactioneze. „Desfasurarea de infrastructuri militare pe teritoriile acestor tari va antrena evident un raspuns din partea Rusiei”, a subliniat Putin.
Publicitate
„Care va fi acest raspuns – vom vedea (mai intai) ce amenintari sunt create pentru noi”, a explicat el mai departe. „Sunt create probleme fara absolut niciun motiv. Trebuie sa reactionam corespunzator”, a mai spus Putin, care considera ca extinderea NATO este folosita de SUA intr-un mod „agresiv” pentru a agrava o situatie de securitate globala deja dificila.
Liderul de la Kremlin a mai spus ca Rusia trebuie sa fie atenta la ceea ce a descris drept „planurile aliantei militare conduse de SUA de a-si spori influenta globala”, noteaza Agerpres.
Putin a acuzat din nou Statele Unite ca au folosit laboratoare in Ucraina pentru a crea „compusi pentru arme biologice”.
Vorbind la acelasi summit, presedintele belarus Aleksandr Lukasenko a sustinut ca NATO „isi arata muschii prin atragerea Finlandei si Suediei”. „Fara apropierea tarilor noastre s-ar putea ca maine sa nu mai existam”, s-a adresat el celorlalti lideri prezenti la summitul OTSC, organizatie ce reuneste Rusia, Belarus, Armenia, Kazahstan, Kargazstan si Tadjikistan.
Insa, comenteaza AFP, numai Belarusul a sustinut la aceasta reuniune ofensiva rusa contra Ucrainei, ceilalti participanti pastrand in mare parte tacerea.
Presedintele Finlandei, Sauli Niinisto, a anuntat, duminica, ca tara sa va depune oficial cerere de aderare la NATO. Sambata, presedintele Sauli Niinisto l-a sunat pe Vladimir Putin si i-a spus ca tara sa va cere aderarea la NATO in zilele urmatoare, lucru care a atras un raspuns nemultumit din partea Moscovei.
Totodata, premierul suedez Magdalena Andersson a declarat ca va merge luni in parlament pentru a asigura sprijinul pentru o cerere, pe care aliatii NATO se asteapta sa fie facuta impreuna cu Finlanda.
Luni a vorbit pe marginea acestui subiect si viceministrul rus de externe, Serghei Riabkov.
Acesta a declarat ca alegerile facute de Finlanda si Suedia privind aderarea la NATO sunt greseli care vor avea „consecinte de amploare” si vor duce la schimbarea radicala a situatiei globale.
Kremlinul a avertizat de mai multe ori ca vor fi „consecinte grave” in cazul in care Finlanda si Suedia vor adera la NATO, afirmand ca va fi nevoita sa isi consolideze fortele terestre, navale si aeriene din Marea Baltica si a mentionat posibilitatea de a folosi arme nucleare in zona.
Imediat dupa anuntul de saptamana trecuta al liderilor finlandezi, purtatorul de cuvant al lui Vladimir Putin, Peskov, a spus ca intrarea tarii nordice in NATO reprezinta „cu siguranta” o amenintare la adresa Rusiei. „Totul va depinde de modul in care se va desfasura acest proces de extindere a NATO, de masura in care infrastructura militara se va apropia de granitele noastre”, a adaugat Peskov.