AstraZeneca neaga ca vaccinul sau mai putin eficient la varstnici

Publicitate

AstraZeneca a negat luni stirea ca vaccinul sau COVID-19 nu este foarte eficient pentru persoanele cu varsta peste 65 de ani, dupa ce rapoartele mass-media germane au declarat ca oficialii se tem ca vaccinul ar putea sa nu fie aprobat in Uniunea Europeana pentru a fi utilizat la varstnici.

Ziarele germane Handelsblatt si Bild au declarat in rapoarte separate ca vaccinul – dezvoltat in colaborare de AstraZeneca si Universitatea Oxford – a avut o eficacitate de 8% sau mai putin de 10%, respectiv, la cei cu varsta peste 65 de ani, potrivit Reuters

Oficialii germani au fost ingrijorati de faptul ca vaccinul ar putea sa nu primeasca aprobarea de la autoritatea UE pentru medicamente EMA pentru utilizarea la cei peste 65 de ani, a declarat Bild in editia sa online.

Publicitate

Rapoartele marcheaza o alta problema potentiala pentru AstraZeneca, care a declarat vineri pentru UE ca nu poate indeplini obiectivele de aprovizionare convenite pana la sfarsitul lunii martie dupa ce a intampinat probleme de productie a vaccinurilor.

Frustrarea a crescut deja in randul tarilor europene, deoarece Pfizer si partenerul BioNTech au anuntat o incetinire temporara a aprovizionarii cu vaccin la inceputul lunii ianuarie.

Intr-un raspuns scris, AstraZeneca a descris rapoartele mass-media germane ca fiind „complet incorecte”.

Comitetul mixt britanic pentru vaccinare si imunizare a sustinut utilizarea vaccinului la varstnici. De asemenea, a spus ca un raspuns imun puternic la vaccin a fost demonstrat in analiza de sange a participantilor din grupa varstnici.

Marea Britanie, pe 30 decembrie, a devenit prima tara care a aprobat vaccinul cu doua doze si nu a impus o limita superioara de varsta. Pana in prezent, s-a concentrat asupra persoanelor in varsta si a lucratorilor din domeniul sanatatii pentru campania sa de imunizare.

Principalul proces al AstraZeneca in Marea Britanie a inceput cu testarea pe adulti cu varsta mai mica de 55 de ani, deoarece initial s-a concentrat asupra personalului medical si a lucratorilor  din serviciu activ.

Participantii la varstnici au fost recrutati mai tarziu, astfel incat infectiile, care sunt necesare pentru a obtine date fiabile de eficacitate, au venit si ele mai tarziu.

Cercetatorii de la Universitatea Oxford au declarat intr-o lucrare publicata in revista medicala The Lancet pe 8 decembrie, cand au fost publicate detaliile studiilor cheie privind vaccinurile desfasurate in Marea Britanie si Brazilia, ca datele privind eficacitatea bazate pe infectii la varstnici erau inca limitate.

„Datele privind eficacitatea acestor seruri sunt in prezent limitate de numarul mic de cazuri (de infectie), dar vor fi disponibile date suplimentare in viitoarele analize”, au spus acestia in lucrare.

Publicitate

Author: Drimboi Petre

Petre este editor al siteului noutati.info si a studiat jurnalismul. Are o experienta de 4 ani. S-a evidentiat ca jurnalist in proiectul stiriactuale.net. Este pasionat de politica, sport si sanatate. A lucrat pe teme de stiri, politica, sanatate si sport.