Masuri drastice in Romania. Oamenii sunt nemultumiti.

Publicitate

Pachetul de masuri fiscale care introduce si majorizeaza impozitele, asumat de Guvern, a fost publicat in Monitorul Oficial vineri seara, dupa ce joi a fost promulgat de presedintele Klaus Iohannis. Unele modificari vor intra in vigoare pe 1 noiembrie 2023, iar altele pe 11 noiembrie. Un set mai amplu de masuri va fi implementat incepand cu 1 ianuarie 2024.

Angajatii din domeniile constructiilor, agriculturii si industriei alimentare nu vor mai beneficia de scutire de la plata contributiei pentru sanatate si contributiei asiguratorii pentru munca (CAM).

In acest sens, Executivul a adoptat marti un proiect care prevede ca salariul minim brut in constructii va creste la 4.582 lei, in timp ce in agricultura si industria alimentara va ajunge la 3.436 lei, astfel incat salariile angajatilor din aceste sectoare sa nu inregistreze scaderi dupa reintroducerea contributiilor pentru sanatate.

Publicitate

Initial, Guvernul intentiona sa majoreze salariile din constructii la 4.500 lei, dar a retras ordonanta deoarece unele salarii ar fi scazut dupa introducerea contributiilor pentru sanatate.

Se limiteaza platile cash

Se impune o limitare a tranzactiilor in numerar incepand cu data de 11 noiembrie. Aceasta masura implica o reducere semnificativa a platilor in numerar la companii si persoanele fizice, fiind permise plati in numerar de pana la 1.000 lei per persoana.

De asemenea, se interzic incasarile in numerar fragmentate de la beneficiari pentru facturile cu o valoare mai mare de 1.000 lei sau 2.000 lei, in cazul magazinelor de tip cash and carry, precum si fragmentarea facturilor pentru livrarea de bunuri sau furnizarea de servicii cu o valoare mai mare de 1.000 lei sau 2.000 lei.

Platile fragmentate in numerar catre furnizorii de bunuri si servicii pentru facturile cu o valoare mai mare de 1.000 lei sau 2.000 lei, efectuate in magazinele de tip cash and carry, sunt, de asemenea, interzise.

Se permit incasari si plati intre persoane juridice si persoane fizice in limita unui plafon zilnic de 5.000 lei catre/de la o persoana.

Sumele in numerar aflate in casieria persoanelor juridice nu pot depasi 50.000 lei la sfarsitul fiecarei zile. In cazul nerespectarii acestor plafonuri, se aplica o amenda de 25% din suma depasita.

De asemenea, se permit incasari si plati intre doua persoane fizice in limita unui plafon zilnic de 10.000 lei.

Restrictionarea platilor in numerar a starnit nemultumirea micilor comercianti, care afirma ca sunt obligati sa se deplaseze seara pentru a-si reface stocurile de la magazinele de tip cash & carry si sa efectueze plati cu numerarul colectat de la clienti pe parcursul zilei, bani pe care nu au avut oportunitatea sa-i depuna in banca.

„Ganditi-va ca sunt peste 60.000 de mici comercianti, foarte multi avand magazine in zone rurale, unde platile se fac exclusiv cash. Clientii vin si platesc cu bani gheata, unii coboara din munte sa-si faca aprovizionarea. Seara, proprietarul s-ar duce la cash and carry sa-si refaca stocurile, dar acum ne-a coborat plafonul. Pai unde si cum sa-mi urc eu bani pe card la ora aia ca sa-mi platesc marfa cu cardul?”, a spus pentru HotNews Feliciu Paraschiv, fondator al Paco Supermarkets si Vicepresedinte Asociatia Nationala a Comerciantilor Mici si Mijlocii din Romania – ANCMMR.

Publicitate

Author: Drimboi Andra

Andra este editor al siteului noutati.info. Cu o experienta de peste 3 ani in jurnalism, a lucrat in mai multe proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online, retete.live, doctorandreilaslau.com. Este pasionata de astrologie, bucatarie si vedete.