Sangele de aur, sau Rh-null, este o grupa de sange extrem de rara, care a fost identificata la doar 43 de persoane din intreaga lume in ultimii 50 de ani .
Sangele de aur este solicitat atat pentru cercetarea stiintifica, cat si pentru transfuzia de sange. In acelasi timp, este incredibil de periculos pentru viata oamenilor in al caror corp curge, din cauza deficientei sale. Pentru a intelege sangele auriu, trebuie mai intai sa intelegeti alte tipuri de sange. Sangele poate arata la fel la fiecare persoana, dar este de fapt diferit.
Pe suprafata fiecaruia dintre globulele rosii exista pana la 342 de antigene – molecule care declanseaza producerea anumitor proteine specializate numite anticorpi. Absenta anumitor antigene este cea care determina tipul de sange al unei persoane. Aproximativ 160 dintre aceste antigene sunt considerate comune, ceea ce inseamna ca se gasesc pe suprafata globulelor rosii ale majoritatii oamenilor de pe planeta. Daca la cineva lipseste un antigen care se gaseste la 99% dintre oameni, atunci sangele acelei persoane este considerat rar, iar daca ii lipseste un antigen care se gaseste la 99,99% dintre oameni, atunci sangele sau este considerat foarte rar.
Publicitate
Cei 342 de antigeni cunoscuti apartin a 35 de sisteme de grupe sanguine , dintre care Rh, sau „rhesus”, este cel mai mare, cu 61 de antigene. Nu este neobisnuit ca oamenilor sa le lipseasca unul dintre aceste antigene. De exemplu, aproximativ 15% dintre caucazieni nu au antigenul D, cel mai important antigen Rh, in sange, ceea ce ii face Rh negativ.
In schimb, tipurile de sange Rh negativ sunt mult mai putin frecvente la populatiile asiatice (0,3 la suta).
Dar ce se intampla daca unei persoane ii lipsesc toate antigenele Rh?
In urma cu o jumatate de secol, medicii credeau ca astfel de embrioni nu ar putea supravietui nici macar in uter, cu atat mai putin sa se dezvolte intr-un adult normal, sanatos. Cu toate acestea, in 1961, sange cu un factor Rh zero a fost gasit la o femeie indigena din Australia. Aceasta insemna ca toate antigenele Rh erau absente in sangele ei, ceea ce parea incredibil la acea vreme. De atunci, 43 de persoane cu factor Rh zero au fost identificate pe intreaga planeta.
Sangele Rh-null este numit „de aur” din doua motive. Cel mai important, absenta completa a antigenelor Rh inseamna ca „sangele de aur” poate fi acceptat de oricine cu o grupa de sange rara in sistemul Rh. Potentialul sau de salvare a vietii este atat de coplesitor incat, desi mostrele donate bancilor de sange sunt anonime, oamenii de stiinta incearca adesea sa descopere donatorii Rh-null pentru a le cere sa doneze mai mult.
Cu toate acestea, din cauza deficitului sau, sangele auriu este folosit doar in cazurile cele mai extreme, deoarece este aproape imposibil de inlocuit. In plus, sangele auriu are o mare valoare stiintifica, deoarece ii poate ajuta pe cercetatori sa dezvaluie misterele rolului fiziologic al sistemului de factor Rh intrigant de complex.
Sangele Rh-null poate fi infuzat oricui are sange Rh negativ, motiv pentru care oamenii de stiinta spun ca isi merita greutatea in aur.
Dar ce se intampla daca o persoana care s-a nascut cu un grup de sange atat de neobisnuit are nevoie de o transfuzie?
Aceasta poate fi o problema uriasa, deoarece numai sangele Rh-null este potrivit pentru corpul lor. Este periculos sa traiesti cu sange de aur, daca primesti sange de la o persoana Rh pozitiv, acesta poate declansa o reactie potential letala a sistemului imunitar in corpul lor.
In 2014, revista The Atlantic a scris despre Thomas, unul dintre cei 43 de locuitori ai planetei Pamant despre care s-a constatat ca avea sange cu factor Rh zero si despre masurile de precautie pe care le-a luat de-a lungul vietii pentru a nu se afla in situatii in care el are nevoie de transfuzie. Cand era copil, parintii lui nu il lasau sa mearga in tabara de vara de teama ca ar putea avea un accident. Ca adult, a condus intotdeauna cu grija si nu a calatorit niciodata in tari in care nu existau spitale moderne. A purtat cu el si un card special, care a confirmat ca este proprietarul unei grupe de sange rare, in cazul in care ar fi fost vreodata internat in spital.
Sangele de aur este atat un blestem, cat si o binecuvantare. Pe de o parte, ai capacitatea de a salva nenumarate vieti doar donand sange, dar, pe de alta parte, esti mereu ingrijorat de a evita situatiile in care ai putea avea nevoie de o transfuzie de sange.