Pare ca nationalsimul ceausist s-a regasit si in preferintele culinare ale fostului dictator. Mesele familiei Ceausescu nu erau incarcate cu mancaruri sofisticate, cum am putea fi tentati sa credem. Gusturile lui Nicolae Ceausescu erau orientate catre meniuri traditionale chiar si in noaptea de Revelion, sarmalele fiind nelipsite de pe masa sa.
„Nici nu se compara rafinamentele culinare de acum cu asa-zisele rafinamente de la mesele Ceausestilor, chiar daca si ei ar fi avut acces, sa zicem, la fructe de mare. Dar nu le placeau”, povesteste fiica lui Marin Ceausescu (fratele mai mare al fostului lider comunist), in volumul „Nu regret, nu ma jelesc, nu strig”, scrie gandul.info.
Ei mancau mancaruri traditionale, sarmale, friptura, pui la ceaun, piftie, salata de boeuf, care oricum nu lipseau de la mesele de sarbatoare. Daca lipseau era vai si-amar!”
Publicitate
„Tanti Lenuta mai bea bauturi dulci, pentru femei, dar nu se imbata. Lui Nicolae Ceausescu ii mai placeau in special preparatele traditionale din peste: ciorba de peste, plachia si saramura. Dar marea lui pasiune ramaneau sarmalele. De baut, se mai bea vin alb si tuica de pruna, fiarta si indulcita. Cam asta era meniul lor de ani de zile, la petreceri, la aniversari sau la Revelion”, mai spune ea.
Meniul se intocmea de regula cu o seara inainte, bucatareasa pregatind mancare pentru 8-15 persoane. Cele mai cerute erau ciorbele acrite din belsug, fripturile la gratar si prazul umplut cu carne. Cat despre cei doi caini, Corbul si Sarona, si acestia se puteau bucura de talentul de bucatareasa al Irinei Sava. Daca dimineata mancau cremvrusti, la pranz puteau „servi” budinca de branza cu spaghete, legata cu zece oua, sau carne de vita cu zarzavat.