Pentru a iesi invingator, pregateste-te serios sa-i infrunti! Virusurile sunt atat de mici incat nu pot fi vazute cu un microscop obisnuit. Acestea sunt capabile sa se inmulteasca in detrimentul celulelor corpului in care patrund. Imaginati-va cum ar fi daca virusurile ar avea inteligenta! Atunci ar fi mult mai dificil sa le impotrivim … Din fericire, nu avem de-a face cu un adversar atotputernic, desi foarte puternic …
Care ar trebui sa fie masurile preventive impotriva gripei si virusurilor
Cea mai eficienta protectie impotriva virusurilor este vaccinarea. Dar daca nu a functionat la timp sau aveti contraindicatii, puteti recurge la alte metode.
Evitati locurile aglomerate.
Medicii au calculat ca un pacient cu gripa infecteaza in medie 5 persoane. Prin urmare, incercati sa nu fiti aproape de cineva care stranuta si tuseste. Daca acest lucru nu este posibil, purtati o masca medicala. Purtati-o astfel incat sa va acopere complet nasul si gura si sa fie bine fixata. Incercati sa nu atingeti masca inutil, iar daca o atingeti sau o scoateti, spalati-va bine mainile. Unele modele pot fi utilizate timp de 4 sau chiar 6 ore. Dar, de regula, o masca obisnuita este purtata timp de aproximativ 2 ore.
Publicitate
Incercati sa nu stati foarte mult in frig!
Plimbarile sunt foarte utile, dar este important sa va imbracati calduros pentru a nu ingheta. In caz contrar, imunitatea se va slabi si deveniti vulnerabili la infectie.
Consolidati-va sistemul imunitar.
De regula, bolile virale apar atunci cand comunicam cu bolnavii sau in timpul unor epidemii masive. Cu toate acestea, este posibil sa va imbolnaviti cand corpul este slabit si nu poate rezista infectiei. O persoana sanatoasa este bine protejata de sistemul imunitar, in primul rand de sistemul interferon. Interferonii sunt substante proteice produse de organism, care sunt sintetizate in organism pentru a proteja impotriva diferitelor infectii.
O scadere a sintezei lor duce la dezvoltarea bolilor infectioase. Intareste-ti imunitatea: mananca o dieta echilibrata, odihneste-te si dormi adecvat, nu fii nervos, nu fuma si nu abuza de alcool.
Aerisiti locuinta.
Daca cineva din familia ta se imbolnaveste, aeriseste locuinta cat mai des posibil. Nu folositi niciodata dezinfectanti pe baza de clor. Ele irita membrana mucoasa chiar si a unei persoane sanatoase. Virusurile pot persista in interior timp de 2 pana la 9 ore; pe hartie, carton sau tesaturi – pana la 12 ore, iar pe suprafete de sticla – pana la 10 zile. Deci, trageti propriile concluzii!
Spalati-va mainile des.
Pana la 80% din bacteriile si virusurile periculoase sunt transmise prin intermediul mainilor murdare. Prin urmare, incercati sa va spalati mainile des cu apa calda si sapun. Daca acest lucru nu este posibil, utilizati dezinfectanti pe baza de alcool, cum ar fi geluri, spray-uri sau servetele.
Bea mai multe lichide.
Ceaiurile calde sunt un bun ajutor in lupta impotriva racelii si gripei. Lichidul indeparteaza produsele reziduale ale virusurilor si bacteriilor din organism. Se prepara di flori de musetel, tei, echinacee, oregano sau cimbru (le puteti cumpara de la farmacie), adaugati miere la infuzie si beti ca ceai pe tot parcursul zilei. Aceste plante medicinale au efecte diaforetice, diuretice si antiinflamatoare. Pentru a stimula sistemul imunitar si pentru a creste rezistenta organismului la raceli si boli infectioase, sunt utile bauturile cu vitamina C: bauturi din fructe de afine si decocturi de macese sau zmeura.
Spalati-va nasul ca masura preventiva.
Pentru a preveni patrunderea microorganismelor care se aseaza in cavitatea nazala, trebuie sa va clatiti nasul, in special in timpul epidemiilor. Pentru spalari, preparati o solutie de sare de mare (1 lingurita pe pahar de apa calda). In timpul procedurii, mucusul si praful sunt indepartate din sinusuri si, impreuna cu acestea, virusuri si bacterii patogene.
Includeti usturoiul in dieta dvs. pentru masuri preventive.
Fitoncidele secretate de usturoi contribuie la producerea de interferon, care previne patrunderea virusului in celula. Prin urmare, asigurati-va ca adaugati usturoi la mancare.
Si, in cele din urma, una dintre cele mai placute modalitati de a rezista la virusuri – trebuie doar sa va relaxati! Oamenii de stiinta cred ca atunci cand ne relaxam (prin exercitii de respiratie, meditatie sau alte tehnici), rezistenta organismului la infectie creste semnificativ.