​Avion militar, interceptat de Fortelor Aeriene Romane

Un avion militar a fost interceptat in Romania,potrivit anuntului facut de ministerul Apararii. Doua aeronave F-16 Fighting Falcon ale Fortelor Aeriene Romane aflate in serviciul de lupta Politie Aeriana sub comanda NATO au decolat joi in jurul orei 6.15, pentru clarificarea unei situatii aeriene referitoare la un zbor neautorizat in partea de nord a Romaniei, care se apropia de spatiul aerian national.

„Cele doua aeronave militare romane au aplicat cu strictete procedurile nationale si regulile internationale aplicabile in astfel de situatii, procedand la interceptarea si identificarea vizuala a aeronavei care intrase in spatiul aerian romanesc”, anunta MApN.

Aeronava respectiva, un Suhoi 27 apartinand Fortelor Aeriene Ucrainene, a fost escortata pentru aterizare imediata pe Baza 95 Aeriana Bacau, operatiune incheiata la ora 07.05.

Dupa aterizare, pilotul militar ucrainean s-a pus la dispozitia autoritatilor romane, urmand a fi luate masurile legale care se impun in aceste situatii, transmite MApN care precizeaza ca va reveni cu detalii pe acest subiect, pe masura ce acestea vor fi disponibile.

In ceea ce priveste situatia de securitate din Ucraina, Armata Romaniei a activat punctele militare de comanda cu atributii in monitorizarea situatiei si coordonarea fortelor si mijloacelor destinate situatiilor concrete care pot aparea.

Conducerea Ministerului Apararii Nationale a luat toate masurile necesare de reactie, atat cele care revin in mod direct institutiei, precum si cele de sprijin pentru celelalte componente ale sistemului national de securitate, conform planurilor de cooperare interinstitutionala, elaborate din timp.