Ce este meningita si care sunt simptomele

Meningita este o inflamatie a fluidului si a membranelor (meningelor) din jurul creierului si maduvei spinarii. Umflarea cauzata de meningita declanseaza de obicei semne si simptome precum dureri de cap, febra si gat rigid.

Majoritatea cazurilor de meningita sunt cauzate de o infectie virala, dar infectiile bacteriene, parazitare si fungice pot fi alte cauze. Unele cazuri de meningita se amelioreaza fara tratament in cateva saptamani. Altele pot pune viata in pericol si necesita tratament antibiotic de urgenta.

Cautati asistenta medicala imediata daca banuiti ca cineva are meningita. Tratamentul precoce al meningitei bacteriene poate preveni complicatii grave.

Publicitate

Simptome

Simptomele precoce ale meningitei pot imita gripa (gripa). Simptomele se pot dezvolta in cateva ore sau in cateva zile.

Semnele si simptomele posibile la oricine are varsta peste 2 ani includ:

Febra mare brusca

Gat intepenit

Cefalee severa care pare diferita de normala

Cefalee cu greata sau varsaturi

Confuzie sau dificultati de concentrare

Convulsii

Somnolenta

Publicitate

Sensibilitate la lumina

Lipsa apetitului

Eruptie cutanata (uneori, cum ar fi in meningita meningococica)

Semne la nou-nascuti

Nou-nascutii si sugarii pot prezenta aceste semne:

Febra mare

Plans constant

Somnolenta excesiva sau iritabilitate

Dificultati la trezire din somn

Inactivitate sau lentitudine

Nu se trezeste sa manance

Varsaturi

O umflatura in locul moale de pe capul unui bebelus (fontanel)

Rigiditate in corp si gat

Cand sa mergi la medic

Solicitati asistenta medicala imediata daca dumneavoastra sau cineva din familia dumneavoastra aveti semne sau simptome ale meningitei, cum ar fi:

Febra

Cefalee severa, neincetata

Confuzie

Varsaturi

Gat intepenit

Meningita bacteriana este grava si poate fi fatala in cateva zile fara un tratament antibiotic prompt. Tratamentul intarziat creste riscul de leziuni permanente ale creierului sau de deces.

De asemenea, este important sa discutati cu medicul dumneavoastra daca un membru al familiei sau cineva cu care locuiti sau lucrati are meningita. Poate fi necesar sa luati medicamente pentru a preveni infectarea.

Publicitate

Author: Doctor Andrei Mihai Laslau

Cine este Andrei Laslău? Andrei Laslău este medic specialist (chirurgie generală). Si-a terminat rezidentiatul la Spitalul Clinic de Urgență “Sf. Ioan” București. A scris inca din timpul facultatii numeroase articole pe teme medicale pentru ziarul “Jurnalul Național” și pentru diverse site-uri. In perioada 2012-2020, pDoctorul Andrei Laslau a fost o prezenta constata in media ( TV, print, radio, web ), cu numeroase aparitii. A fost jurat in emisiunea Mama mea e cea mai buna ( KanalD ). A aparut in nenumarate emisiuni pe teme medicale difuzate de cele mai mari posturi TV din Romania, la ore de maxima audienta – Draga mea prietena, Teo Show, WowBiz – KanalD, Acces direct, Un show pacatos, Agentul Vip, Rai da Buni, Observator Special, Neata cu Razvan si Dani, Star Magazin, Star Matinal, Editiile de Stiri – Antena 1, Antena Stars, Antena 3, ByAlexa – Nasul TV, Vorbeste Lumea, La Maruta – ProTV, CancanTV – Acasa TV, diverse emisiuni ale B1TV, radio – Radio Romania Bucuresti, EuropaFM samd. Doctorul Andrei Laslau a fost supranumit ” Doctorul Oz ” al Romaniei si gestioneaza comunitati social media ce insumeaza peste un milion de urmaritori, conturile lui Social Media – Facebook / Instagram atingand combinat peste 1.5 milioane de oameni zilnic si peste 5 milioane de oameni saptamanal.