Lockdown in Germania, iata regulile din 16 decembrie pana in 10 ianuarie

Masuri dure in Germania incepand de miercuri. Autoritatile germane au convenit astfel asupra unor noi masuri impotriva raspandirii coronavirusului. Exista reguli speciale de Craciun.

Astfel, toate magazinele neesentiale, dar si scolile si cresele vor fi inchise in Germania incepand din data de 16 decembrie, pana pe 10 ianuarie, a anuntat cancelarul Angela Merkel.

Din cauza unui numar “foarte mare de decese” cauzate de COVID-19 si o “crestere exponentiala a contaminarilor”, Merkel a mentionat ca autoritatile germane “sunt constranse sa actioneze si actioneaza acum”.

Publicitate

Intr-un document aprobat de statul federal si de cele 16 landuri, angajatorilor li se cere sa faciliteze pe cat posibil telemunca sau concediile pentru angajati pe perioada mentionata mai sus.

“Pandemia scapa de sub control”, a atentionat liderul Bavariei, Markus Soder, in tipul unei conferinte de presa cu Angela Merkel si cu ministrul de finante Olaf Scholz. Este “o catastrofa care ne afecteaza vietile mai mult ca orice alta criza in ultimii 50 de ani”, a declarat el.

Anton Hofreiter (verzi) din opozitie sustine masurile unui blocaj dur . Alternativa ar fi fost o pierdere a controlului – „si in cele din urma: moarte”. Liderul grupului a continuat: „Bineinteles, aceste masuri sunt acum dure pentru multi.” Dar in timpul ramas, de exemplu pana cand va veni un vaccin, toata lumea ar trebui sa continue sa fie solidara”.

Articolul continuă după reclame

Astfel, populatia Germaniei va intra intr-un “lockdown partial”.

Reguli pentru Sarbatori

De sarbatorile legale, adica in perioada 24-26 decembrie, acest regulament va fi oarecum relaxat. O gospodarie, de exemplu doi adulti, poate invita inca patru persoane din familia de baza. Aceasta include, de exemplu, sotii, partenerii de viata, fratii, copiii sau parintii.

Consumul de alcool in locurile publice va fi interzis, ceea ce va forta inchiderea chioscurilor pe care mii de baruri si restaurante le-au tinut deschise in aceste zile pentru a vinde traditionalul vin fiert de Craciun. Mai mult, o masura foarte semnificativa, deoarece afecteaza o traditie foarte draga germanilor, vanzarea de artificii pentru Anul Nou este interzisa. Motivul, a explicat Soeder, este ca spitalele nu ar putea trata mii de raniti, multi dintre ei in mod serios, care sunt inregistrate in fiecare an in ajunul Anului Nou.

Afacerile care vor fi obligate sa inchida, a explicat ministrul, vor putea solicita si obtine rambursarea pana la maximum 90% din costurile fixe, cu un plafon de 500 de mii de euro pe luna. «Este o catastrofa – a spus Scholz -, cea mai grava criza din ultimii 50 de ani. Dar suntem hotarati sa limitam cat mai mult posibil daunele pentru poporul german ».

„Imi dau seama ca aceste masuri vor avea consecinte grave asupra vietii oamenilor – a spus Merkel -, dar nu avem de ales”. Cancelarul le-a cerut compatriotilor sai, „in urmatoarele cateva zile, sa reduca la minimum toate contactele care nu sunt absolut urgente sau necesare”.

Publicitate

Author: Drimboi Petre

Petre este editor al siteului noutati.info si a studiat jurnalismul. Are o experienta de 4 ani. S-a evidentiat ca jurnalist in proiectul stiriactuale.net. Este pasionat de politica, sport si sanatate. A lucrat pe teme de stiri, politica, sanatate si sport.