Zi de doliu in Biserica Ortodoxa Romana. A murit unul dintre cei mai iubiti duhovnici ai Romaniei

Zi de doliu in Biserica Ortodoxa Romana. Arhiepiscopia Sucevei si Radautilor a anuntat plecarea la cele vesnice a parintelui arhimandrit Grigorie Halciuc, proinstaret al Manastirii Sfantul Ioan cel Nou de la Suceava.

Slujba de inmormantare a avut loc la manastirea Putna, acolo unde duhovnicul a fost hirotonit calugar.

Parintele arhimandrit Grigorie Halciuc s-a nascut in comuna Posta din Tulcea, in 8 februarie 1938, parintii sai fiind Iacob si Tatiana. In 24 noiembrie 1955, a intrat in viata monahala, la Schitul Rarau. Aici s-a format ca monah, fiind ucenic al parintelui ieroschimonah Daniil – Sandu Tudor, staretul schitului.

A fost rasoforit in 25 decembrie 1955.

In 1959, regimul comunist a dat Decretul 410, prin care foarte multi calugari au fost dati afara din manastiri. Parintele Grigorie a trebuie sa paraseasca manastirea, dar verticalitatea, demnitatea, dragostea de Dumnezeu si atasamentul pentru totdeauna fata de Hristos pe care i le-a insuflat parintele Daniil Sandu Tudor l-au ajutat sa nu se indeparteze de chemarea la viata monahala.

Publicitate

„Ce fel de atlet al lui Hristos esti tu?” era intrebarea pe care parintele Daniil o adresa atunci cand un vietuitor intarzia la slujbele bisericesti, intrebare pe care nu a uitat-o niciodata.

In 1965 a intrat in obstea Manastirii Putna. Aici a fost calugarit in 8 aprilie 1974, desi cererea de calugarie a fost depusa din 1966. El si parintele Tudor Pavlo, consateanul sau, cu care vietuise impreuna la Rarau, au fost calugariti luni, in Saptamana Patimirilor, cu usile inchise, intrucat nu se primea aprobare de la regimul comunist.

A fost hirotonit intru diacon pe 23 martie 1975, in Duminica Ortodoxiei, de catre Preasfintitul Parinte Adrian Hritcu, Episcop-vicar al Mitropoliei Iasilor, si hirotonit intru ieromonah pe 25 martie 1975, la sarbatoarea Bunei Vestire, de Inaltpreasfintitul Parinte Iustin, Mitropolitul Moldovei.

In 1978 a fost hirotesit protosinghel, iar in 1985 a fost hirotesit arhimandrit, de catre Preafericitul Parinte Patriarh Teoctist, pe atunci Mitropolit al Moldovei.

Dupa absolvirea Seminarului si a Institutului Teologic din Bucuresti, in 1978 a fost numit staret la Manastirea Sfantul Ioan cel Nou de la Suceava, ascultarea pe care a avut-o pana in 1 septembrie 2020.

Publicitate

La 25 decembrie 2021, a primit Ordinul „Crucea Bucovinei”, cea mai inalta distinctie a Arhiepiscopiei Sucevei si Radautilor, in semn de apreciere pentru intreaga activitate desfasurata in timpul deceniilor in care a fost cu vrednicie staretul Manastirii Sfantul Ioan cel Nou.

Indemnurile parintelui Grigorie

Sfaturi pe care parintele arhimandrit Grigorie Halciuc le dadea credinciosilor si monahilor, asa cum au fost ele consemnate in dialogul cu parintele Ioanichie Balan, publicat in Convorbiri duhovnicesti, volumul 2:

– Ce sfaturi deosebite dati credinciosilor care vin in pelerinaj la moastele Sfantului Ioan cel Nou de la Suceava?

– Ii indemnam sa se roage cu credinta lui Dumnezeu si Sfantului Ioan cel Nou, sa se impace cu cei din casa lor si sa fie cat mai des spovediti de pacate, ca fara spovedanie mai greu primim ajutorul lui Dumnezeu si al sfintilor. Apoi ii indemnam sa-si creasca copiii lor in credinta si frica de Dumnezeu si sa se jertfeasca pentru ei, ca fara jertfa si martiriu, fara rabdare si suferinta, fara rugaciune si viata curata, nu ne putem mantui si in zadar ne trecem zilele. Pe cei care primesc vindecari de boli si li se implinesc cererile aici, la moastele Sfantului Ioan, si sunt numeroase aceste cazuri, ii indemnam sa multumeasca lui Dumnezeu si Sfantului Ioan, cu rugaciuni de recunostinta, cu milostenii la saraci si cu o viata crestineasca exemplara. Avem cazuri de vindecari si la oameni de alte religii, nu numai la credinciosii nostri ortodocsi. Cred ca Sfantul Ioan de la Suceava face cea mai mare misiune ortodoxa in Moldova, impreuna cu Cuvioasa Parascheva de la Iasi si ceilalti sfinti din tara.

– Ce sfaturi duhovnicesti dati parintilor din aceasta manastire?

– Le reamintesc fagaduintele date la calugarie si cele noua fericiri. Daca vom reusi sa pasim pe treptele celor noua fericiri, prin smerenie, blandete, lacrimi la rugaciune, milostenie si celelalte, atunci am ajuns la adevarata desavarsire si fericire vesnica”, scrie basilica.ro.

Publicitate

Author: Camelia

Drimboi Camelia este redactor sef al siteului noutati.info Editor cu mare experienta in alegerea celor mai bune stiri pentru cititori. Pasionata de astrologie, horoscop, bucatarie, retete culinare, showbiz, vedete, sanatate, evenimente politice recente, are o vasta experienta redactionala, lucrand pentru proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online samd ). Specializată în continut video, a fost social media manager pe cele mai mari pagini de Facebook din Romania, generand continut valoros cu engagement masiv si milioane de vizualizari. A lucrat pe teme de alimentație, sănătate, știrile zilei, politică, naturiste.