Zelenski, decizie de ultim moment. Decretul a fost semnat

Volodimir Zelenski, presedintele Ucrainei, a decis sa retraga fortele de mentinere a pacii ucrainene din toate misiunile de pe mapamond pentru ca acestea sa se alature eforturilor de aparare a tarii impotriva ofensivei militare ruse.

Rada Suprema de la Kiev (parlamentul unicameral) a postat pe contul sau oficial de Telegram decretul prin care presedintele ucrainean dispune aceasta masura.

„Zelenski a decis sa recheme fortele de mentinere a pacii din toate misiunile din lume. Obiectivul este ca ele sa participe la apararea suveranitatii si integritatii teritoriale a statului”, a explicat legislativul de la Kiev, citat de Agerpres. Acest decret nu a fost publicat inca pe site-ul oficial al presedintiei ucrainene, a anuntat marti dimineata Ukrainska Pravda.

Potrivit paginii de internet a Reprezentantei permanente a Ucrainei la ONU, tara contribuie la misiunile Natiunilor Unite de mentinere a pacii din 1992.

„Presedintele ucrainean Volodimir Zelenski a decis sa retraga trupele ucrainene de mentinere a pacii – militari cu pregatire inalta – din toate misiunile din lume. Impreuna cu echipamente (inclusiv elicoptere), ca sa ne intarim armata pentru respingerea agresiunii ruse”, a indicat pe pagina sa de Facebook adjunctul sefului administratiei prezidentiale de la Kiev Andrii Sibiga.

Acesta a postat si o fotografie cu decretul respectiv, in care se mentioneaza ca documentul intra in vigoare din momentul publicarii sale.

In acest moment, ucrainenii participa la operatiunile de mentinere a pacii ale castilor albastre in sase zone fierbinti din lume: in Republica Democratica Congo, in Sudanul de Sud, in Cipru, in Kosovo, in Abyei (intre Sudan si Sudanul de Sud) si in Mali, noteaza EFE.

In Kosovo, contingentul de casti albastre ucrainean este compus din 40 de militari, in Republica Democrata Congo, Ucraina dispune de 13 soldati, iar in Republica Coasta de Fildes de 56 de persoane, potrivit Ukrainska Pravda.