Zelenski, apel disperat: „Inchideti cerurile sau dati-ne avioane”.

Luptand pentru supravietuirea tarii sale, liderul ucrainei a facut o cerere „disperata” legiuitorilor americani pentru ca Statele Unite sa ajute sa aduca mai multe avioane de razboi armatei sale si sa intrerupa importurile de petrol rusesc, in timp ce Kievul incearca sa impiedice invazia rusa.

Presedintele Volodimir Zelenski a deschis apelul video privat cu parlamentarii americani spunandu-le ca ar putea fi ultima data cand il vad in viata. El a ramas la Kiev, capitala, care are o vasta coloana blindata rusa care ameninta din nord.

Aparand in camasa lui verde de armata, in fata unui perete alb cu steagul ucrainean, le-a spus ca Ucraina trebuie sa isi asigure cerul, fie printr-o zona de excludere a zborului impusa de NATO, fie prin furnizarea de mai multe avioane de razboi, astfel incat Ucraina s-ar putea apara mai bine. Zelenski pledeaza pentru o zona interzisa de zbor de zile intregi, dar NATO a refuzat, spunand ca ar putea provoca un razboi larg raspandit cu Rusia.

Liderul majoritatii din Senat, Chuck Schumer,  a vorbit cu presa dupa ce democratii din Senat s-au intalnit in privat cu presedintele Joe Biden la Capitol Hill din Washington.

Discutiile de o ora cu aproximativ 300 de membri ai Congresului si personalul lor a avut loc in timp ce trupele ruse continuau sa bombardeze orasele incercuite, iar numarul ucraineanilor care au fugit din tara a crescut la 1,4 milioane.

„Presedintele Zelenski a facut o cerere disperata”, a spus liderul majoritatii din Senat, Chuck Schumer, citat de voanews.com.

El a spus ca Zelenski doreste ca SUA sa faciliteze transferul de avioane de la aliatii est-europeni. „Voi face tot ce pot pentru a ajuta administratia sa le faciliteze transferul”, a spus Schumer.

Probleme de logistica

Statele Unite iau in considerare trimiterea de F-16 de fabricatie americana in tarile fostului bloc sovietic din Europa de Est, care sunt acum membre NATO. Acestea, la randul lor, ar trimite Ucrainei propriile lor MiG-uri din epoca sovietica, pe care pilotii ucraineni sunt instruiti sa le piloteze.

Cu toate acestea, pare sa existe o problema logistica in trimiterea F-16-urilor in Polonia sau alti aliati est-europeni din cauza unui stoc de productie. Aceste tari ar trebui, in esenta, sa-si dea MiG-urile ucrainenilor si sa accepte un IOU din partea SUA pentru F-16. Situatia este si mai complicata, deoarece urmatoarea expeditie de F-16 este stabilita pentru Taiwan, iar Congresul ar fi reticent sa intarzie aceste livrari, deoarece privesc China.

Secretarul de stat Antony Blinken a indicat ca avioanele de lupta sunt luate in considerare dupa intalnirea cu ministrul de externe ucrainean Dymtro Kuleba la granita dintre Polonia si Ucraina, in afara orasului Korczowa.

„Vorbim si lucram la toate”, a spus Blinken reporterilor.

Blinken a reiterat ca sprijinul SUA pentru Ucraina „nu numai ca a fost fara precedent, ci va continua si va creste”.

Congresul SUA lucreaza la un pachet de 10 miliarde de dolari de ajutor militar si umanitar pentru Ucraina.

Intrebari de la senatori

Cand liderul republican al Senatului, Mitch McConnell, a intrebat despre tipurile de sprijin militar de care are nevoie tara sa, Zelenski a spus ca dronele, precum si avioanele ar fi cele mai utile.

In timpul apelului, senatorul democrat Joe Manchin din Virginia de Vest l-a intrebat pe Zelenski despre ideea interzicerii importului de petrol rusesc in SUA, potrivit altor doua persoane carora li sa acordat anonimatul pentru a discuta despre apelul privat. Ei au spus ca Zelenski a indicat ca o astfel de interdictie ar fi eficienta pentru a pune presiune asupra Rusiei.

Republicanii si un numar tot mai mare de democrati, inclusiv presedintele Nancy Pelosi, sustin ideea interzicerii importului de petrol din Rusia. Administratia Biden a rezistat pana acum acestui pas, ingrijorata de cresterea preturilor la pompa.

Zelenski a cerut parlamentarilor americani sa sanctioneze sectorul petrolului si gazelor din Rusia, care a scapat pana acum de sanctiunile tot mai mari impuse de administratia Biden si de alte tari. El a cerut, de asemenea, parlamentarilor sa suspende accesul la cardurile de credit Visa si Mastercard in Rusia.

„Orice ar putea dauna economiei ruse va ajuta poporul ucrainean si poate face acest razboi mai dificil pentru Putin”, a declarat senatorul Lindsey Graham, RS.C., intr-un videoclip postat pe Twitter dupa apel.

Biroul lui Zelenski a spus ca a sugerat, de asemenea, SUA sa ia in considerare impunerea unui embargo asupra tuturor marfurilor rusesti si dezlipirea Rusiei de statutul sau comercial de natiune cea mai favorizata.

Parlamentarii sunt ingrijorati de faptul ca Zelenski va fi ucis in invazia rusa. Ei sunt, de asemenea, ingrijorati de faptul ca un guvern ucrainean atacat nu va putea functiona si nu va primi ajutor.

Cand un parlamentar a intrebat din punct de vedere diplomatic ce s-ar intampla daca ar fi ucis, Zelenski a recunoscut ingrijorarile, dar a implorat Congresul sa faca tot posibilul pentru a ajuta Ucraina sa lupte impotriva atacului Rusiei asupra tarii sale.

Senatorul Ben Sasse, R-Neb., a declarat ca „mesajul lui Zelenski este simplu: „inchideti cerurile sau dati-ne avioane”.