Wall Street, un an record condus de Amazon si Apple

2020 este un an care va intra in istorie pe Wall Street, din cauza prabusirii, in primele etape ale Covid, pana la urmatoarea revenire record, care a determinat ca indicii majori sa se intinda pe un teritoriu larg: Nasdaq Composite este in crestere cu 43, 2%, S&P 500 cu 15,4%, iar media industriala Dow Jones cu 6,3%.

Anul 2020 a fost marcat pe piete de tensiuni chiar inainte de pandemie. Mai intai tensiunea dintre Statele Unite si Iran si uciderea generalului Qassem Suleimani, ceea ce a impins petrolul in sus si indicii in jos de teama unui conflict. Apoi o recuperare in februarie, intrerupta de primele semne ale epidemiei venite din China. Dupa raliul solid din februarie, cu S&P 500 inchizand un recor, pietele au inregistrat un declin accentuat din cauza pandemiei coronavirusului, punand capat celei mai lungi „piete de tauri” din istorie pe Wall Street. la 23 martie, cu -33,9% comparativ cu recordul de o luna mai devreme si un pret al petrolului care s-a incheiat sub zero.

Articolul continuă după reclame

Wall Street, un an record condus de Amazon si Apple

Totusi, din vanzarile grele, pietele s-au recuperat intr-un mod surprinzator, gratie ajutorului fara precedent pentru economie decis de Rezerva Federala condusa de Jerome Powell si de guvernul SUA: la 18 august, cea mai scurta „piata urs” din istorie, cu un record aproape.

Publicitate

Raliul a fost condus de cele mai mari cinci companii dupa capitalizare, si anume Amazon (+ 80% de la inceputul anului), Apple (+ 84%), Facebook (+ 33%), Microsoft (+ 41%) si Alphabet (+ 30%), care singure cantaresc peste 20% din S&P 500. In ultimele luni, inregistrarile pentru Dow Jones, S&P 500 si Nasdaq Composite au fost actualizate constant, inclusiv in urma stirilor despre vaccinuri pe piete.

Publicitate

Author: Drimboi Andra

Andra este editor al siteului noutati.info. Cu o experienta de peste 3 ani in jurnalism, a lucrat in mai multe proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online, retete.live, doctorandreilaslau.com. Este pasionata de astrologie, bucatarie si vedete.