Meteorologii Anunta Cod Rosu de Canicula pentru Aproape Trei Sferturi din Tara
In acest weekend, Romania va experimenta temperaturi extreme, resimtind chiar si 50 de grade Celsius.
Cod Rosu de Canicula in Weekend
Harta Romaniei va fi dominata de rosu in acest sfarsit de saptamana, cu o cupola de caldura ce va acoperi Crisana, Banat, Oltenia, Muntenia si Moldova. Temperaturile maxime vor atinge 41 de grade Celsius, dar senzatia termica va fi de aproape 50 de grade din cauza aerului fierbinte.
Publicitate
Acesta este cel mai extins cod rosu de canicula inregistrat vreodata, iar anul 2024 se preconizeaza a fi cel mai fierbinte din istorie.
Prognoza Meteo pentru Urmatoarele Patru Saptamani
Administratia Nationala de Meteorologie (ANM) a emis vineri, 12 iulie, prognoza meteo pentru perioada 15 iulie – 12 august 2024. Potrivit specialistilor, urmeaza cel mai lung val de caldura din istorie, cu temperaturi resimtite de peste 45 de grade Celsius.
Conform ANM, valul de caldura va fi intens si persistent la inceputul saptamanii viitoare, afectand cea mai mare parte a tarii. Disconfortul termic va fi deosebit de ridicat, cu indicele temperatura-umezeala (ITU) depasind pragul critic de 80 de unitati.
Temperaturile maxime se vor situa intre 35 si 41 de grade, cele mai ridicate fiind in sud si sud-est. Noptile vor fi tropicale in majoritatea zonelor, cu minime termice intre 17 si 27 de grade, mai scazute in depresiuni. Cerul va fi variabil, predominant senin dimineata si noaptea, insa dupa-amiaza se vor inregistra perioade de innorari accentuate, averse torentiale, descarcari electrice si intensificari de scurta durata ale vantului, in special in nord, nord-vest si in zonele montane.
Detalii despre Vremea in Perioada 15 iulie – 12 august 2024
15 – 22 iulie 2024
Temperaturile vor fi mai mari decat media saptamanii, cu abateri termice pozitive accentuate in sud si sud-vest. Precipitatiile vor fi deficitare in vest, nord-vest si centru, iar in restul tarii vor fi apropiate de normal.
22 – 29 iulie 2024
Temperaturile medii vor fi peste cele normale, in special in sudul tarii. Cantitatile de precipitatii vor fi in general normale pentru aceasta perioada.
29 iulie – 5 august 2024
Temperaturile vor fi din nou peste media perioadei in toate regiunile, cu precadere in sud. Precipitatiile vor fi in general apropiate de normal, dar cu tendinte de deficit in anumite zone.
5 – 12 august 2024
Temperaturile vor fi din nou peste media saptamanii, in special in sudul tarii. Regimul pluviometric va fi in general normal pentru aceasta perioada in majoritatea regiunilor.
Prin urmare, meteorologii avertizeaza asupra unui val de caldura extrem de intens si indelungat, cu temperaturi record si disconfort termic accentuat.
Restritii de trafic
”CNAIR informeaza participantii la traficul rutier ca, in perioada 13.07 – 14.07.2024 (sambata si duminica), in intervalul orar 10.00 – 20.00, se vor institui restrictii de tonaj pe sectoarele de autostrazi, drumuri expres si drumuri nationale din cauza temperaturilor extreme (38 – 39 grade Celsius) – (COD ROSU) pentru Crisana, Banat, Oltenia, Muntenia si Moldova”, anunta comoania,
Astfel, autovehiculele cu MTMA ≥7,5 t nu vor putea circula in acest weekend pe sectoarele de autostrazi, drumuri expres si drumuri nationale, din judetele: Ilfov, Giurgiu, Teleorman, Arges, Dambovita, Prahova, Ialomita, Calarasi, Dolj, Olt, Valcea, Gorj, Mehedinti, Timis, Caras – Severin, Arad, Bihor, Satu Mare, Suceava, Botosani, Neamt, Iasi, Bacau, Vaslui, Buzau, Vrancea, Galati si Braila.
Exceptate de la aceste restrictii sunt:
• transporturile de persoane;
• transporturile de animale vii si de produse perisabile de origine animala si vegetala;
• vehicule care participa la interventii in caz de forta majora;
• transporturi funerare;
• transporturi postale;
• transporturi de echipamente de prim ajutor;
• transporturi pentru distribuire de carburanti;
• transporturi de marfuri sub temperatura controlata;
• transporturi pentru tractari vehicule avariate;
• transporturi pentru distribuirea de apa si hrana in zonele calamitate;
• transporturi cu vehicule specializate destinate prin constructie salubrizarii;
• transporturi apa imbuteliata;
• transporturi produse provenite din exploatari agricole;
• transporturi militare implicate in exercitii multinationale.
De asemenea, pe perioada restrictiilor vor fi exceptate atat utilajele proprii ale CNAIR, cat si utilajele inchiriate de la firmele cu care CNAIR are contracte de lucrari in derulare.
Recomandari pentru populatie
Specialistii Directiei Generale de Asistenta Sociala a Municipiului Bucuresti au transmis o serie de masuri preventive pe durata valului de caldura extrema ce poate avea efecte negative asupra sanatatii, potrivit News.ro.
Hidratarea corespunzatoare:
Consumati apa din abundenta, chiar daca nu simtiti sete. Evitati bauturile alcoolice, cafeaua si sucurile carbogazoase, deoarece acestea pot contribui la deshidratare.
Pastrati intotdeauna la indemana o sticla cu apa.
Imbracamintea adecvata:
Purtati haine usoare, de culoare deschisa si din materiale naturale, cum ar fi bumbacul, care permit pielii sa respire.
Folositi palarii cu boruri largi si ochelari de soare pentru a va proteja de radiatiile solare.
Protectia solara:
Aplicati crema de protectie solara cu un factor de protectie (SPF) adecvat inainte de a iesi afara. Reaplicati la intervale regulate, mai ales dupa transpiratie sau contact cu apa.
Evitarea expunerii la soare:
Stati in interior in timpul orelor de varf (10:00 – 18:00), cand radiatiile solare sunt cele mai puternice.
Daca trebuie sa iesiti afara, cautati zone umbroase si faceti pauze frecvente la umbra sau in locuri racoroase.
Utilizarea ventilatiei si aerului conditionat:
Mentineti locuinta bine ventilata. Folositi ventilatoare sau aer conditionat pentru a raci incaperile.
Petreceti timp in spatii publice climatizate, cum ar fi mall-urile sau bibliotecile, daca acasa nu aveti aer conditionat.
Alimentatia usoara:
Consumati mese usoare, bogate in fructe si legume, care contin un continut ridicat de apa.
Evitati alimentele grele si bogate in grasimi, care pot genera un disconfort suplimentar.
Monitorizarea persoanelor vulnerabile:
Acordati o atentie deosebita copiilor, varstnicilor si persoanelor cu afectiuni medicale cronice, care sunt mai sensibile la efectele caldurii extreme.
Verificati periodic starea de sanatate a acestor persoane si asigurati-va ca sunt bine hidratate si racorite.
Activitatea fizica:
Limitati activitatile fizice intense in aer liber in timpul caniculei.
Daca este necesar sa faceti exercitii, alegeti momentele mai racoroase ale zilei, cum ar fi dimineata devreme sau seara tarziu.
Recunoasterea semnelor de epuizare termica si insolatie:
Specialistii recomanda la simptomele epuizarii termice: transpiratie abundenta, slabiciune, ameteli, greata, dureri de cap.
In cazul insolatiei, simptomele pot include piele uscata si fierbinte, confuzie, pierderea cunostintei.
Publicitate