Volodimir Zelenski nu a evacuat cetatenii inaintea invaziei. Motivul pentru care a luat aceasta decizie

Volodimir Zelenski, presedintele Ucrainei,  nu a prevenit populatia inaintea invaziei armatei ruse deoarece s-ar fi declansat un val masiv de refugiati. „La inceputul lui decembrie aveam deja certitudinea ca o sa fim atacati”, a declarat recent consilierul presedintelui ucrainean pe probleme de securitate, Oleksii Arestovici, potrivit Antena 3.

Acesta a spus ca a fost un ultimatum abia in ziua invaziei. Inainte de invazie, Rusia nu a pus niciun fel de conditii. Potrivit lui Arestovici, „operatiunea” a fost planificata in decembrie 2020. Deci, decizia unui razboi era luata deja.

„Totul a fost planificat in proportie de 98%. 26 decembrie 2021 a fost prima data stabilita. Dar ei, pur si simplu nu au fost pregatiti atunci, nu au apucat. Din cate imi amintesc, au amanat data pentru 18 ianuarie. Dar, din cauza sarbatorilor de iarna, iarasi nu reusesc sa fie gata. Apoi, amana pentru 12 sau 16 februarie, dar China le spune: „Nu ne incurcati, e Olimpiada!” Asa ca amana pe 21, 23, 24 dimineata, cand ataca! Nu a existat niciun ultimatum inainte. Acesta a aparut la 14 ore dupa invazie. Au spus „Predati-va!” Etc”, a declarat Oleksii Arestovici.

„La inceputul lui decembrie aveam deja certitudinea ca o sa fim atacati”

„Noi am vazut ca au in plan sa atace la sfarsit de an. Noi ne-am pregatit pentru introducerea situatiei de urgenta si a starii de razboi, am chemat rezervistii. Dar ei amana data. Nu au atacat pe 26 decembrie. Totul se amana cu o luna. Sa tinem rezervistii departe de familii, sa-i platim, sa facem exercitii timp de o luna…Analistii nostri au considerat ca nu o sa facem fata acestei situatii din punct de vedere economic. Asa ca noi i-am lasat acasa si fix atunci Rusia ne-a atacat”.

„Refugiatii ar fi blocat toate drumurile. Ar fi fost 8-10-12 milioane de oameni. Asa ca armata nu ar fi putut trece spre zonele de aparare”, a declarat Oleksii Arestovici de curand.

Consilierul liderului ucrainean sustine ca era o situatie ideala pentru conducerea fortelor militare rusesti. „In aceasta situatie noi sigur am fi pierdut razboiul”, a mai spus acesta.

„Toate podurile ar fi fost blocate. Noi nu am fi facut fata”

„Singura solutie ar fi fost sa trecem cu tancurile peste propriul popor, sa tragem in oameni, ca sa trecem podurile. Din toate calculele noastre, noi nu am fi rezistat in acest razboi daca am fi spus dinainte ca acest razboi va avea loc. Acum, avem 8,3 milioane de refugiati. Dupa calculele noastre, ar fi fost 12-16 milioane. Ar fi fost o panica in masa, declansata inainte de stare de razboi. Ar fi fost multe speculatii, tipete politice.

Ar fi fost un haos care nu ne-ar fi permis sa ne pregatim, sa ne mobilizam, sa transferam trupele, sa ne aprovizionam etc. A fost ales raul cel mai mic”, a mai declarat Arestovici.