Volodimir Zelenski, discurs emotionant in Parlamentul European: „Pentru unii dintre noi azi poate fi ultima zi”

Presedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, s-a adresat, marti, plenului Parlamentului European reunit intr-o sesiune speciala, prin intermediul unei videoconferinte, fiind imbracat in haine militare.

„Nu stiu cum sa va salut, daca e seara sau dimineata, fiindca pentru unii dintre noi azi poate fi ultima zi”, a afirmat liderul ucrainean, potrivit News.ro.

Presedintele Zelenski a declarat ca ceea ce se intampla in Ucraina este o tragedie, iar ei lupta pentru pamantul lor, libertatea si viata lor.

„Nimeni nu ne va dezbina, pentru ca suntem ucraineni”, a adaugat el.

„Astazi dam valoare vietii, sa fim egali. Ucrainenii sunt absolut incredibili”, a continuat sefului statului.

„Suntem o Europa unita, dar platim un pret mare pentru asta”, a mentionat el.

Presedintele ucrainean a precizat ca Rusia a vizat inclusiv copiii ucraineni. Atacurile de marti s-au soldat cu moartea a 16 copii.

El a cerut Parlamentului European sa demonstreze ca sunt alaturi de ucraineni,, sa demonstreze ca nu vor respinge Ucraina si sa demonstreze ca sunt „adevarati europeni”.

„Acum e o lupta pentru supravietuire. Luptam pentru a avea drepturi egale in Europa. Astazi aratam intregii lumi cine suntem. Ucraina fara Europa ar fi singura. Ne-am demonstrat taria si puterea, am demonstrat ca suntem ca voi. Demonstrati-ne ca si voi sunteti ca noi! Si viata, lumina vor invinge asupra intunericului”.

”Soldatii isi apara libertatea, sunt foarte multumit de ceea ce am vazut acum, de ceea ce am auzit aici. Sunt foarte fericit ca simt aceasta atmosfera, suntem uniti si este motivul pentru care sunt fericit acum. Nu am stiut ca acesta este pretul pe care urmeaza sa il platim si este o tragedie, este un pret mult prea mare pe care trebuie sa il platim! Sunt mii de oameni care au fost ucisi.

Nu citesc discursul de acum de pe o hartie, pentru ca hartiile au pierdut iar realitatea din tara noastra este cu totul si cu totul alta. Ceea ce trebuie sa facem fata vietii reale, vietii adevarate, oamenilor ucisi.

Cred ca este dreptul nostru sa fim egali, la fel ca si dumneavoastra! Suntem cei mai puternici oameni si cei mai buni oameni! Ucrainenii incredibili! Foarte des ne place sa spunem ca suntem peste ceilalti si ne bucuram ca puteti vedea acest lucru. Sunt convins ca vedeti acum directia europeana a Ucrainei. Mi-ar placea sa aud ca aceasta optiune europeana a ucrainienilor pentru dumneavoastra este una care este sprijinita”, a transmis Zelenski.

De asemenea, presedintele a povestit cu orasul Harkov a fost puternic bombardat de rusi marti, folosind chiar rachete.

„Dimineata de astazi a fost una tragica pentru noi. Doua rachete au lovit Harkovul. Sunt multi rusi, de asemenea, acolo. Sunt peste 20 de universitati acolo, este orasul care are cele mai multe universitati din tara noastra. Sunt oameni destepti, sunt oameni inteligenti, sunt oameni educati acolo. Este si cea mai importanta piata acolo – Piata Libertatii – si se spune ca este cea mai mare piata din Europa. Va puteti imagina, in aceasta dimineata, doua rachete au lovit aceasta Piata a Libertati si foarte multi oameni au fost ucisi acolo. Este un atac la libertate. Luptam pentru libertatea noastra”, a mai spus Zelenski.

La finalul discursului, Zelensky a fost ovationat de parlamentarii europeni, care s-au ridicat in picioare, in semn de respect.

De asemenea, la un moment dat, traducatorul lui Zelensky a fost atat de impresionat de discursul dramatic al presedintelui Ucrainei incat vocea a inceput sa-i tremure de emotie, avand, probabil, ochii in lacrimi.