Vesti proaste pentru romani. Alimentul de baza care se scumpeste drastic toamna aceasta

Vesti proaste pentru romani. Preturile cresc din nou incepand din toamna, astfel ca vor atinge din nou sume exagerate la rafturile din supermarket-uri. Mai exact, printre cele care vor inregistra o noua scumpire, este chiar uleiul.

Desi productia de floarea soarelui din acest an este una foarte mare, acest lucru nu se va vredea prea mult in pretul uleiului, dimpotriva. Specialistii avertizeaza ca din septembrie vom avea parte de noi scumpiri ale uleiului alimentar.

Romania produce cantitati impresionante de floarea-soarelui dar prelucreaza prea putin, mare parte mergand la export. Expertul in economie Mircea Cosea a explicat care sunt cauzele.

„…Romania nu are potential, pentru ca, daca ea produce floarea-soarelui in cantitate enorma si suntem pe primul loc in Europa, nu inseamna ca noi mancam seminte de floarea-soarelui. Noi trebuie sa prelucram. Or, nu prelucram”, a declarat Mircea Cosea pentru Bugetul.ro.

Tara noastra, pe primul loc la productia de floarea soarelui

Fermierii sustin ca preturile foarte mari la ulei se vor resimti din septembrie, dupa noua recolta de floarea soarelui. Motorina s-a dublat, produsele de protectie a plantelor au o crestere de cel putin 200%, ingrasamintele s-au scumpit cu 500%, iar estimarile pentru vanzarea semintelor de floarea soarelui sunt de 700 de dolari pe tona, fata de 330-340 dolari, cat a fost anul trecut. Daca se adauga si costurile procesarii, se ajunge la transformarea uleiului de floarea soarelui intr-un produs de lux, potrivit stiritvr.ro.