Vesti bune pentru romani. Incepand cu 1 martie vor fi majorate mai multe ajutoare de stat. Potrivit unei legi adoptate in vara anului 2021, indicele social de referinta va creste cu 5,1%, ceea ce inseamna o valoare de 525,5 de lei, de la 500 in prezent.
Noua lege prevede indexarea anuala a ISR cu 100% din rata inflatiei drept indicator care reflecta cresterea medie pe an a preturilor.
„Valoarea indicatorului social de referinta se actualizeaza, din oficiu, in fiecare an, la data de 1 martie, cu rata medie anuala a inflatiei din anul precedent, indicator definitiv, comunicat de Institutul National de Statistica.
Publicitate
In situatia in care rata medie anuala a inflatiei are valoare negativa se pastreaza ultima valoare a indicatorului social de referinta”, se precizeaza in Legea 225/2021, publicata in Monitorul Oficial din 27 iulie 2021.
Astfel, de la 1 martie cresc alocatiile, ajutorul pentru somaj, cat si indemnizatia pentru cresterea copilului de pana la 2 ani si ajutorul pentru incalzire.
Cresterea ISR aduce la o majorare a pragului de venituri pana la care o persoana fara loc de munca poate intra in categoria somerilor.
Potrivit avocatnet.ro, venitul minim garantat va fi urmatorul de la data de 1 martie (pe baza cresterii ISR):
– 148,7 lei (0,283 ISR) pentru persoana singura;
– 268 lei (0,510 ISR) pentru familiile formate din doua persoane;
– 375,2 lei (0,714 ISR) pentru familiile formate din trei persoane;
– 464,5 lei (0,884 ISR) pentru familiile formate din patru persoane;
– 553,8 lei (1,054 ISR) pentru familiile formate din cinci persoane;
In acelasi timp, se va majora si indemnizatia de somaj, care depinde de stagiul de cotizare, astfel:
– 75% din valoarea ISR (394 de lei), pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin un an;
– 75% din valoarea ISR, la care se adauga o suma calculata prin aplicarea (asupra mediei salariului de baza lunar brut pe ultimele 12 luni de stagiu de cotizare) unei cote procentuale diferentiate in functie de stagiul de cotizare: 3%, pentru persoanele cu un stagiu de minimum trei ani; 5%, pentru persoanele cu un stagiu de minimum cinci ani; 7%, pentru persoanele cu un stagiu de minimum zece ani; 10%, pentru persoanele cu un stagiu de minimum 20 de ani.