Vesti bune pentru romani. Ce majorari se fac de la 1 martie.

Publicitate

Vesti bune pentru romani. Incepand cu 1 martie vor fi majorate mai multe ajutoare de stat. Potrivit unei legi adoptate in vara anului 2021, indicele social de referinta va creste cu 5,1%, ceea ce inseamna o valoare de 525,5 de lei, de la 500 in prezent.

Noua lege prevede indexarea anuala a ISR cu 100% din rata inflatiei drept indicator care reflecta cresterea medie pe an a preturilor.

„Valoarea indicatorului social de referinta se actualizeaza, din oficiu, in fiecare an, la data de 1 martie, cu rata medie anuala a inflatiei din anul precedent, indicator definitiv, comunicat de Institutul National de Statistica.

Publicitate

In situatia in care rata medie anuala a inflatiei are valoare negativa se pastreaza ultima valoare a indicatorului social de referinta”, se precizeaza in Legea 225/2021, publicata in Monitorul Oficial din 27 iulie 2021.

Astfel, de la 1 martie cresc alocatiile, ajutorul pentru somaj, cat si indemnizatia pentru cresterea copilului de pana la 2 ani si ajutorul pentru incalzire.

Cresterea ISR aduce la o majorare a pragului de venituri pana la care o persoana fara loc de munca poate intra in categoria somerilor.

Potrivit avocatnet.ro, venitul minim garantat va fi urmatorul de la data de 1 martie (pe baza cresterii ISR):

– 148,7 lei (0,283 ISR) pentru persoana singura;

– 268 lei (0,510 ISR) pentru familiile formate din doua persoane;

– 375,2 lei (0,714 ISR) pentru familiile formate din trei persoane;

– 464,5 lei (0,884 ISR) pentru familiile formate din patru persoane;

– 553,8 lei (1,054 ISR) pentru familiile formate din cinci persoane;

In acelasi timp, se va majora si indemnizatia de somaj, care depinde de stagiul de cotizare, astfel:

– 75% din valoarea ISR (394 de lei), pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin un an;

– 75% din valoarea ISR, la care se adauga o suma calculata prin aplicarea (asupra mediei salariului de baza lunar brut pe ultimele 12 luni de stagiu de cotizare) unei cote procentuale diferentiate in functie de stagiul de cotizare: 3%, pentru persoanele cu un stagiu de minimum trei ani; 5%, pentru persoanele cu un stagiu de minimum cinci ani; 7%, pentru persoanele cu un stagiu de minimum zece ani; 10%, pentru persoanele cu un stagiu de minimum 20 de ani.

Publicitate

Author: Camelia

Drimboi Camelia este redactor sef al siteului noutati.info Editor cu mare experienta in alegerea celor mai bune stiri pentru cititori. Pasionata de astrologie, horoscop, bucatarie, retete culinare, showbiz, vedete, sanatate, evenimente politice recente, are o vasta experienta redactionala, lucrand pentru proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online samd ). Specializată în continut video, a fost social media manager pe cele mai mari pagini de Facebook din Romania, generand continut valoros cu engagement masiv si milioane de vizualizari. A lucrat pe teme de alimentație, sănătate, știrile zilei, politică, naturiste.