Bruce Willis, in stare tot mai grava. Actorul nu mai poate citi, merge sau vorbi. Familia este disperata.
Starea de sanatate a legendarului actor Bruce Willis se deterioreaza alarmant, potrivit ultimelor informatii aparute in presa internationala. Celebrul star de cinema, in varsta de 69 de ani, sufera de dementa frontotemporala (FTD), o boala degenerativa care afecteaza profund comportamentul, memoria si capacitatile de comunicare. Din cauza acestei afectiuni, Willis „nu poate citi, vorbi sau merge” – simptome dramatice care au afectat complet calitatea vietii sale.
„Bruce Willis nu-si mai aminteste ca este un celebru star de cinema”
Potrivit publicatiei Cinema Express si altor surse media din SUA, Bruce Willis a ajuns intr-un punct critic in lupta sa cu aceasta boala incurabila. „Bruce Willis nu-si mai aminteste ca este un celebru star de cinema”, sustin jurnalistii care au stat de vorba cu apropiati ai familiei actorului.
Dementa frontotemporala (FTD) este un termen general care desemneaza un grup de tulburari progresive, afectand in mod special lobii frontali si temporali ai creierului – zone care controleaza personalitatea, comportamentul, limbajul si miscarile. In cazul lui Bruce Willis, evolutia este rapida si dramatica.
Un diagnostic devastator: afazie si apoi FTD
Bruce Willis a anuntat public retragerea sa din actorie in anul 2022, la scurt timp dupa ce a fost diagnosticat cu afazie, o tulburare de comunicare care ingreuneaza vorbirea, citirea, scrierea si intelegerea limbajului. Ulterior, medicii au identificat si cauza acestei afectiuni – dementa frontotemporala, una dintre cele mai grave forme de degenerare neurologica.
Familia actorului – inclusiv actuala sotie Emma Heming Willis si fosta partenera, actrita Demi Moore – a ales sa impartaseasca public parcursul dificil al lui Bruce Willis, intr-o tentativa de a creste gradul de constientizare asupra acestei boli rare si, adesea, neintelese.
Ce este dementa frontotemporala?
FTD afecteaza circa 10-20% dintre pacientii diagnosticati cu dementa si este frecvent confundata cu boala Alzheimer, mai ales in stadii incipiente. Principala diferenta este ca FTD se instaleaza mai devreme (intre 40 si 65 de ani) si afecteaza mai degraba comportamentul si limbajul decat memoria in sine, cel putin in fazele de inceput.
Boala este progresiva si, in cele mai multe cazuri, ireversibila. Pacientii pot ajunge sa nu mai poata vorbi, sa nu mai recunoasca persoanele apropiate sau chiar sa isi piarda complet autonomia.
Familia – sprijin constant in lupta cu boala
Bruce Willis nu este singur in aceasta batalie. Sotia sa, Emma Heming Willis, in varsta de 46 de ani, si fosta sotie Demi Moore, 61 de ani, au decis sa il sprijine impreuna pe actor in aceasta etapa delicata a vietii sale. Alaturi de cele doua femei sunt si cele cinci fiice ale actorului:
- Mabel Ray – 12 ani
- Evelyn – 10 ani
- Rumer – 36 de ani
- Scout – 33 de ani
- Tallulah – 30 de ani
Toti membrii familiei incearca sa-i ofere sprijin moral si emotional, participand activ la procesul de ingrijire si monitorizare.
Monitorizare medicala de top si ingrijire permanenta
Bruce Willis are acces la cea mai buna ingrijire medicala. De la primirea diagnosticului, actorul este in grija unei echipe multidisciplinare formata din neurologi, terapeuti si asistenti specializati in ingrijirea pacientilor cu afectiuni neurodegenerative.
„Actorul beneficiaza de suport specializat din partea unui neurolog care urmareste cu mare atentie cum evolueaza afectiunea sa”, scrie Cinema Express.
Scopul principal al echipei este de a preveni posibile complicatii severe, precum caderile accidentale sau infectiile respiratorii si urinare, frecvente in randul pacientilor aflati in stadii avansate de dementa.
Un simbol al cinematografiei, rapus de boala
Bruce Willis ramane unul dintre cei mai indragiti actori de la Hollywood. Cu o cariera de peste patru decenii, acesta a jucat in numeroase filme de succes, devenind faimos mai ales pentru rolul din seria Die Hard. Din pacate, omul din spatele personajelor a fost invins de o boala care nu iarta.
Fanii din intreaga lume isi exprima zilnic sprijinul, trimitand mesaje emotionante si rugandu-se pentru o minune. Din pacate, in lipsa unui tratament curativ pentru FTD, singura speranta ramane ameliorarea simptomelor si mentinerea unui nivel minim de confort si demnitate pentru bolnav.
Concluzie
Viata lui Bruce Willis este un exemplu de succes, dar si o marturie a fragilitatii umane in fata bolii. In ciuda gloriei, celebritatii si averii, starul hollywoodian se confrunta acum cu una dintre cele mai crunte lupte ale vietii sale. Familia, fanii si echipa medicala fac tot posibilul pentru a-i oferi zile senine si amintiri, chiar si in ceata bolii care l-a facut sa uite cine este cu adevarat.