Veste proasta despre Bruce Willis. Anuntul a fost facut chiar de familia actorului: „Desi este dureros…”

Familia lui Bruce Willis a anuntat ca actorul a fost diagnosticat cu o forma de dementa numita dementa frontotemporala, pe scurt, FTD.

Intr-o declaratie distribuita facuta joi, familia starului in varsta de 67 de ani a declarat ca, desi vestea „este dureroasa, este o usurare ca avem in sfarsit un diagnostic clar”.

„Astazi nu exista tratamente pentru boala, o realitate pe care speram ca se poate schimba in anii urmatori. Pe masura ce starea lui Bruce avanseaza, speram ca orice atentie mass-media poate fi concentrata pe lumina acestei boli care necesita mult mai multa constientizare si cercetare”, se arata in comunicat.

Publicitate

Familia lui Willis – inclusiv sotia Emma Heming Willis, fosta sotie Demi Moore si fiicele sale – au dezvaluit pentru prima data diagnosticul sau de afazie in 2022. Ei au spus la acea vreme ca Willis suferea de o afectiune care ii afecta abilitatile cognitive si ca ia o pauza de la actorie.

„Bruce a crezut intotdeauna in folosirea vocii sale in lume pentru a-i ajuta pe altii si pentru a creste gradul de constientizare cu privire la problemele importante atat in ​​public, cat si in privat”, se arata in noua declaratie a familiei sale. „Stim in inimile noastre ca – daca ar putea astazi – ar dori sa raspunda aducand atentia globala si o conexiune cu cei care se confrunta si cu aceasta boala debilitanta si cu modul in care aceasta afecteaza atat de multe persoane si familiile lor.”

Potrivit Clinicii Mayo , dementa frontotemporala este un „termen umbrela pentru un grup de tulburari ale creierului care afecteaza in principal lobii frontali si temporali ai creierului. Aceste zone ale creierului sunt in general asociate cu personalitatea, comportamentul si limbajul.”

Ce este dementa frontotemporala?

Dementa frontotemporala (FTD) reprezinta un grup de tulburari care duce la deteriorarea lobilor frontali si temporali ai creierului. In functie de regiunile cerebrale afectate, boala determina schimbari in comportamentul social, personalitate si/sau pierderea abilitatilor lingvistice.

Unele persoane (intre 10% si 20%) cu FTD dezvolta, de asemenea, tulburari neuromusculare si de miscare, cum ar fi parkinsonismul sau boala neuronilor motori (cunoscuta si sub numele de scleroza laterala amiotrofica sau boala Lou Gehrig).

Declansarea dementei frontotemporale reprezinta una dintre cauzele care duce la aparitia dementei timpurii. Spre deosebiri de boala Alzheimer, in stadiile initiale ale FTD memoria nu are de suferit.

Cauze

In cazurile de dementa frontotemporala, lobii temporali si frontali se atrofiaza, ducand la acumularea de proteine anormale la nivelul creierului. Cu toate acestea, nu a fost inca identificata o cauza clara a acestei forme de dementa. Cercetatorii au identificat o serie de gene care sunt corelate cu aparitia FTD.

Factori de risc

Riscul de a suferi de dementa frontotemporala este mai mare pentru o persoana care are unul sau mai multi membrii ai familiei care au fost diagnosticati cu aceasta afectiune. Istoricul familial este singurul factor de risc identificat pana in prezent.

Simptome

Simptomele asociate cu dementa frontotemporala variaza de la pacient la pacient, dar in timp se agraveaza. Printre cele mai comune simptome asociate cu FTD se numara:

Schimbari comportamentale:

Comportamente sociale inadecvate;

Pierderea empatiei fata de cei din jur;

Disparitia inhibitiilor;

Apatie, confundata uneori cu depresia;

Probleme legate de luarea deciziilor;

Comportamente repetitive;

Probleme de igiena personala;

Modificari ale dietei, cu o crestere a consumului de zahar;

Incercarea de a manca obiecte necomestibile.

Probleme de comunicare si de limbaj:

Dificultati legate de intelegerea si folosirea limbajului verbal si in scris;

Uitarea cuvintelor sau a intelesurilor asociate acestora;

Limitarea conversatiilor;

Greseli legate de constructia propozitiilor.

Dificultatii motorii:

Rigiditate;

Tremor;

Spasme;

Probleme de coordonare;

Dificultati la inghitirea alimentelor si bauturilor;

Slabiciune musculara:

Ras sau plans in situatii nepotrivite.

Publicitate

Publicitate

Author: Camelia

Drimboi Camelia este redactor sef al siteului noutati.info Editor cu mare experienta in alegerea celor mai bune stiri pentru cititori. Pasionata de astrologie, horoscop, bucatarie, retete culinare, showbiz, vedete, sanatate, evenimente politice recente, are o vasta experienta redactionala, lucrand pentru proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online samd ). Specializată în continut video, a fost social media manager pe cele mai mari pagini de Facebook din Romania, generand continut valoros cu engagement masiv si milioane de vizualizari. A lucrat pe teme de alimentație, sănătate, știrile zilei, politică, naturiste.