Un conflict de peste un secol a reizbucnit violent in zorii zilei de joi
Un conflict istoric, vechi de aproape 120 de ani, dintre Thailanda si Cambodgia, a escaladat joi dimineata intr-un razboi deschis. Potrivit autoritatilor din Bangkok, 12 persoane si-au pierdut viata in urma luptelor, iar majoritatea victimelor sunt civili.
Confruntari armate in zona de granita
Fortele armate ale celor doua state s-au confruntat in apropierea granitei comune, ceea ce a dus la pierderi de vieti omenesti si pagube materiale semnificative. Thailanda a raportat 11 civili ucisi, printre care se numara si doi copii, de 8 si 15 ani, in timp ce un soldat thailandez a fost de asemenea ucis. Cambodgia nu a confirmat oficial vreo pierdere de vieti.
Evacuari masive si scoli inchise
Autoritatile thailandeze au evacuat peste 40.000 de civili din regiunile afectate, iar Ministerul Educatiei a ordonat inchiderea a 582 de scoli din provinciile Surin, Sisaket si Buriram. Masura a fost luata in urma atacurilor cu rachete asupra zonelor rezidentiale.
Thailanda acuza Cambodgia de atacuri asupra tintelor civile
Bangkokul a transmis ca fortele cambodgiene au folosit armament greu, inclusiv lansatoare de rachete BM-21 si artilerie grea, provocand distrugeri semnificative. Printre obiectivele lovite se numara locuinte, un spital si o benzinarie, aflate pe teritoriul thailandez.
„Luptele dintre Thailanda si Cambodgia trebuie sa inceteze inainte de a putea incepe negocierile”, a declarat prim-ministrul interimar al Thailandei, Phumtham Wechayachai, citat de Reuters.
Armata thailandeza foloseste parcuri nationale pentru desfasurare militara
Conducerea Autoritatii Parcurilor Nationale din Thailanda a decis evacuarea personalului din patru rezervatii naturale si doua parcuri nationale pentru a permite armatei sa instaleze baze temporare. Printre locatiile vizate se numara Phu Chong Na Yoi, Khao Phra Wihan si sanctuarul Yod Dome.
O istorie de 120 de ani: sursa tensiunilor
Disputa dintre Thailanda si Cambodgia are radacini adanci, datand din 1907, cand Franta a trasat arbitrar granita intre cele doua teritorii. Conform hartii din acea perioada, Templul Preah Vihear (sec. XI) a fost inclus pe teritoriul cambodgian, desi Thailanda contesta de atunci aceasta decizie.
Conflictul religios si patrimoniul UNESCO
Disputa s-a intensificat in 2008, cand Cambodgia a cerut includerea templului Preah Vihear in patrimoniul UNESCO. Aproape imediat au izbucnit ciocniri violente intre armatele celor doua natiuni, continuand pana in 2011. Cambodgia a cerut din nou Curtii Internationale de Justitie sa clarifice decizia din 1962, iar instanta a confirmat din nou ca Preah Vihear apartine Cambodgiei.
Context geopolitic tensionat: posibila lovitura de stat
Potrivit cercetatorului Rath Pichanvorlak de la Universitatea Regala din Phnom Penh, armata thailandeza „ar putea permite escaladarea tensiunilor la frontiera, inflamand sentimentul nationalist” pentru a justifica o eventuala lovitura de stat. Aceste temeri sunt amplificate de relatiile complexe dintre familiile liderilor actuali ai celor doua state.
Fostul premier thailandez Thaksin Shinawatra, tatal actualei lidere Paetongtarn, a primit sprijin din partea fostului lider cambodgian Hun Sen, tatal actualului premier Hun Manet, ceea ce complica negocierile diplomatice.
Disputa de la granita ramane un focar de instabilitate regionala, iar escaladarea sa ar putea avea consecinte majore pentru sud-estul Asiei.