Un cunoscut medic roman ne spune cum sa ne protejam de COVID: „5 reguli simple”

Tudor Ciuhodaru, medic primar medicina de urgenta, ne spune cum sa ne protejam de COVID.

Cum va protejati de #coronavirus. 5 reguli simple:

1.Stati acasa cat mai mult posibil. Doar asa nu mai exista acea transmitere a coronavirusului de la purtator-contaminat la cei receptivi.

Publicitate

2.Igienizati mainile si suprafetele. Utilizati (corect si cat mai des) dezinfectante ce pot ucide noul coronavirus – ce contin clor, inalbitori, solvent, etanol de 75%, acid paracetic si cloroform.

a) Pentru suprafete (!!!) folositi spirt (alcoolul sanitar 70%) ce e un dezinfectant eficient pentru suprafete sau dezinfectanti pe baza de clor (sub diferite forme de comercializare).

b) Pentru maini –un gel de maini pe baza de alcool (in aceeasi concentratie de 70%). Gelul are avantajul de a patrunde in profunzime si a nu distruge pielea (spre deosebire de spirt ce nu are timp de contact pe tegumente) dar nu exclude spalatul corect (minim 20 de secunde, insistand pe pliurile de flexie si interdigitale, dupa contact cu orice suprafata potential contaminata) cu apa si sapun.

3. Folosirea mastii de protectie. Utilizarea mastii de protectie ajuta si limiteaza raspandirea virusului doar daca e folosita impreuna cu celelalte masuri de autoprotectie.

4.Evitati deplasarile si intalnirire care nu sunt urgente, spatiile publice aglomerate (magazine, mall), transportul in comun la orele de varf mai ales daca apartineti grupelor de risc ( persoane in varsta, deficiente imunologice, patologie cardiaca, respiraorie sau metabolica (diabet).

5.Sunati la 112 daca aveti febra, tusiti, prezentati dificultate respiratorie, dureri musculare si stari de oboseala si veniti dintr-o zona de risc.

Publicitate

Author: Camelia

Drimboi Camelia este redactor sef al siteului noutati.info Editor cu mare experienta in alegerea celor mai bune stiri pentru cititori. Pasionata de astrologie, horoscop, bucatarie, retete culinare, showbiz, vedete, sanatate, evenimente politice recente, are o vasta experienta redactionala, lucrand pentru proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online samd ). Specializată în continut video, a fost social media manager pe cele mai mari pagini de Facebook din Romania, generand continut valoros cu engagement masiv si milioane de vizualizari. A lucrat pe teme de alimentație, sănătate, știrile zilei, politică, naturiste.