Un cunoscut medic infectionist a rabufnit: „Sa renuntam la certificatul verde”

Medicul infectionist Voichita Lazureanu, de la Spitalul Victor Babes din Timisoara, sustine ca auritatile romane ar trebui sa renunte la certificatul verde in luna martie.

„Din luna martie ar fi bine sa renuntam la certificatul verde”, a declarat Dr. Voichita Lazureanu la Antena 3.

„Acesta tulpina (n.r. Omicron) pare ca este extrem de infectioasa, dar din fericire, cu foarte putine forme severe de boala. Majoritatea sunt fie asimptomatici, fie cu forme usoare de boala, si atunci nu prea isi mai gaseste locul acest certificat verde.

Medicul Voichita Lazureanu, despre durata de valabilitate a certificatelor verzi

„Deocamdata se aplica in toate statele membre, dar, in statele occidentale, valul Omicron este in scadere, asa ca s-ar putea sa avem o alta parere si de la statele celalalte membre si sa se revina asupra obligativitatii acesteia, de revaccinare la 9 luni sau de administrare a booster-ului, pentru ca, usor-usor, aceasta pandemie se relaxeaza ca si intensitate a formelor severe si atunci cred ca vor reveni si conducatorii nostri la alte relaxari.

Sa ne impartim in sanatosi si bolnavi, adica pacientul cu forme simptomatice, si nu in pozitivi si negativi, nu in vaccinati si nevaccinati, ci sa revenim la clasicele diagnostice pe care le stiam inainte de aceasta pandemie, pentru ca la un moment dat si aceasta pandemie trebuie sa o vedem asa cum este acum, in scadere si cu potential de transformare in izbucniri epidemice, probabil sezoniere”, a declarat Voichita Lazureanu pentru sursa citata mai sus.

OMS recomanda renuntarea la acest controversat document, regulamentul european prevede ca de la 1 februarie, certificatul verde sa expire pentru cei care au minimum 9 luni de la doza a doua.