Ministrul Sanatatii, Alexandru Rafila, a ca Favipiravir, antiviralul care se va gasi si in farmacii cu circuit deschis, trebuie prescris cu precautie, deoarece are „efecte secundare serioase”.
„Incepem sa avem Favipiravir in farmacii cu circuit deschis, vom extinde acest program ca orice medic – medic de familie – care trateaza un pacient Covid poate prescrie acest medicament, dar cu precautii si doar cui are nevoie.
Gratuit va fi si in spitale si centre ambulatorii, a adaugat Rafila.
Publicitate
Ministrul a precizat ca acest medicament nu influenteaza foarte mult formele grave si decesul cauzate de Covid, dar poate scurta durata bolii.
Nu e un medicament preventiv, doar scurteaza durata evolutiei clinice.
Efectele secundare sunt serioase si trebuie luat cu foarte multa precautie”, a spus Alexandru Rafila.
Ministerul Sanatatii a modificat Protocolul de tratament al infectiei cu virusul SARS-CoV-2, pentru a permite tratarea in ambulatoriu a pacientilor cu forme usoare.
Schimbarile vizeaza cresterea accesibilitatii pacientului la tratament precoce in ambulatoriu.
„Conform modificarilor, medicatia antivirala orala va putea fi prescrisa in centrele ambulatorii de evaluare de catre medicii de orice specialitate pentru pacientii infectati cu SARS-CoV-2. Unul dintre medicamente, respectiv Favipiravir, va putea fi eliberat, in viitor, in farmaciile cu circuit deschis, numai pe baza de prescriptie medicala”, precizeaza sursa citata.
Ordinul pentru modificarea anexei la Ordinul ministrului Sanatatii nr. 487/2020 pentru aprobarea protocolului de tratament al infectiei cu virusul SARS-CoV-2 a fost publicat joi in Monitorul Oficial.
Fisa informativa pentru pacienti cu privire la medicamentul Favipiravir
Medicamentul este utilizat in tratamentul infectiei cu virusul SARS-CoV-2 la persoane adulte care prezinta forme usoare sau medii ale COVID-19.
Tratamentul cu favipiravir este inclus in protocolul de tratament al infectiei cu virusul SARS-CoV-2, aprobat in Romania, fiind utilizat in tratamentul COVID-19.
Luati medicamentul asa cum v-a fost prescris de medic. Dozele si durata de tratament recomandate de medicul dumneavoastra pot sa difere de cele mentionate in prospectul.
Doza de Favipiravir este determinata de medicul dumneavoastra si trebuie sa urmati in totalitate instructiunile medicului dumneavoastra.
Daca medicul dumneavoastra nu va recomanda altfel, se recomanda sa luati 2 x 8 comprimate (2 x 1600 mg) in prima zi a tratamentului.
Dupa aceea, se recomanda ca tratamentul sa fie continuat cu 2 x 3 comprimate (2 x 600 mg) pe zi.
Durata tratamentului este determinata de medicul dumneavoastra in functie de severitatea simptomelor dumneavoastra si de evolutia starii dumneavoastra. In cazurile usoare, 5 zile de tratament pot fi suficiente, in cazurile moderate, sau daca simptomele nu se amelioreaza in acest timp, tratamentul poate fi continuat. Eficacitatea si siguranta tratamentului dupa 14 zile nu au fost studiate.
Favipiravir trebuie administrat pe cale orala, pe stomacul gol.
Utilizarea la copii si adolescenti
Exista experienta limitata in utilizarea favipiravirului la copii si adolescenti cu varsta sub 18 ani. Daca luati mai mult Favipiravir decat trebuie, adresati-va imediat medicului dumneavoastra.
Daca uitati sa luati Favipiravir
Nu luati o doza dubla pentru a compensa doza uitata. Adresati-va medicului dumneavoastra pentru sfaturi.
Daca incetati sa luati Favipiravir
Nu incetati sa luati Favipiravir fara a discuta mai intai cu medicul dumneavoastra, deoarece starea dumneavoastra se poate agrava din nou.
Va rugam sa aveti in vedere urmatoarele atentionari asupra riscurilor asociate tratamentului:
Atentionari cu privire la riscul de teratogenicitate al favipiravir:
➢ Favipiravir este contraindicat femeilor gravide sau celor suspectate a fi gravide.
➢ Femeile de varsta fertila trebuie sa utilizeze metode de contraceptie foarte eficace in timpul tratamentului si cel putin 7 zile dupa oprirea acestuia. In situatia in care pacientele suspecteaza faptul ca sunt gravide, se va efectua un test de sarcina pentru a exclude posibilitatea unei sarcini, inainte de initierea tratamentului.
➢ Favipiravir nu se administreaza femeilor care alapteaza, daca acestea nu doresc sa opreasca alaptarea.
➢ Barbatii activi sexual trebuie sa foloseasca prezervative pe durata tratamentului si timp de cel putin 7
zile dupa intreruperea acestuia.
➢ In plus, partenerele pacientilor barbati trebuie sa utilizeze metode eficace de contraceptie, atat pe durata tratamentului, cat si timp de 7 de zile dupa dupa intreruperea acestuia. De asemenea, raportul sexual cu femeile gravide trebuie evitat in aceasta perioada.
➢ In cazul aparitiei unei sarcini, pacientele trebuie sa intrerupa tratamentul cu favipiravir si sa consulte imediat medicul.
➢ Pacientii nu trebuie sa doneze sange in timpul tratamentului precum si timp de cel putin 7 zile dupa intreruperea tratamentului cu favipiravir. Pacientii de sex masculin nu trebuie sa doneze sperma in timpul tratamentului precum si timp de cel putin 7 zile dupa intreruperea tratamentului.
• Favipiravir prezinta risc de crestere a enzimelor hepatice (AST, ALT, GGT) si de afectare hepatica, precum si risc de hiperuricemie:
➢ Favipiravir este contraindicat in insuficienta hepatica severa si insuficienta renala severa.
➢ Pacientii trebuie sa fie atenti la aparitia unor semne sau simptome care pot sugera afectare hepatica indusa medicamentos: oboseala (fatigabilitate), lipsa poftei de mancare (anorexie), disconfort abdominal in partea dreapta a abdomenului, urina de culoare inchisa sau icter.
➢ Se va intrerupe utilizarea de favipiravir in cazul aparitiei acestor simptome si se va solicita asistenta medicala pentru evaluarea si monitorizarea functiei hepatice.
➢ Se recomanda prudenta pacientilor cu hiperuricemie sau antecedente de guta, precum si in timpul tratamentului concomitent cu medicamente care pot influenta metabolismul si eliminarea acidului uric*
In cazul pacientilor care utilizeaza medicamentul antidiabetic repaglinida, favipiravir se va utiliza cu precautie deoarece asocierea poate duce la aparitia reactiilor adverse la repaglinida.
Reactii adverse posibile
Ca toate medicamentele, acest medicament poate provoca reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele. Daca prezentati oricare dintre urmatoarele reactii adverse, incetati imediat sa luati acest medicament si adresati-va medicului dumneavoastra:
• Soc, o reactie alergica severa (urticarie, dificultati de respiratie sau de inghitire cauzate de o umflare cu debut brusc a gatului, fetei, buzelor sau gurii)
• Comportament anormal, cum ar fi agitatie si miscari necontrolate care pot provoca o cadere,
• Inflamatie pulmonara (pneumonie)
• Inflamatie severa a ficatului (hepatita fulminanta), afectiuni hepatice, ingalbenirea pielii si a ochilor (icter)
• Reactii cutanate severe, incluzand eruptii cutanate, ulceratii ale gurii, gatului, nasului sau organelor genitale, roseata, vezicule sau descuamare a pielii (necroliza epidermica toxica, sindrom Stvens-Johnson),
• Leziuni renale acute
• Modificari ale sangelui (scaderea numarului de globule albe si trombocite)
• Simptome ale sistemului nervos si simptome psihiatrice (cum ar fi pierderea constientei, incapacitatea de a se concentra, comportament neobisnuit, halucinatii, manii, convulsii)
• Colita hemoragica
Alte reactii secundare
Frecvente (pot afecta pana la 1 din 10 persoane):
• Anomalii ale sangelui (scaderea numarului de celule albe din sange, cum ar fi neutrofilele),
• Cresterea valorii acidului uric din sange,
• Cresterea valorii trigliceridelor din sange
• Diaree
• Valori crescute ale anumitor enzime hepatice [glutamat oxaloacetat transaminaza (GOT), glutamat piruvat transaminaza (GPT), gamma-glutamil transferaza]
Mai putin frecvente (pot afecta pana la 1 din 100 de persoane):
• Eruptii cutanate
• Zahar (glucoza) in urina
• Greata, varsaturi, dureri abdominale
• Anomalii ale hemoleucogramelor [cresterea numarului de globule albe, cum ar fi monocitele, scaderea numarului anumitor globule rosii (reticulocitele)],
• Scaderea valorii potasiului din sange
• Tulburari ale gustului,
• Vertij
• Vedere incetosata, durere oculara
• Aritmie
• Astm bronsic, dureri ila nivelul gatului, inflamatia mucoasei nazale (rinita), inflamatia nasului si a gatului (nazofaringita), polipi ai amigdalei
• Disconfort abdominal, ulcer duodenal, scaune cu sange, gastrita
Publicitate