Tara europeana care a eliminat si ultimele restrictii: „Distanta dintre noi nu mai este necesara”

Norvegia a ridicat, sambata, ultimele restrictii anti-Covid, eliminand masurile de distantare sociala si purtarea mastilor in spatiile aglomerate si regula de un metru de distantare fizica, in pofida unei cresteri a numarului de infectii cu varianta Omicron. De la inceputul pandemiei, Norvegia a inregistrat doar 1.440 de decese cauzate de virus. Amintim ca peste 91% din populatia de circa 5,3 milioane de cetateni a primit cel putin doua doze de vaccin.

„Distanta dintre noi nu mai este necesara”, a declarat sambata, intr-o conferinta de presa la Oslo, premierul Jonas Gahr Store. Intr-un gest simbolic, el si-a ascuns masca in buzunarul jachetei, noteaza DPA, potrivit Agerpres.

Pandemia nu mai reprezinta o amenintare majora pentru sanatatea majoritatii oamenilor, a declarat Store. Varianta Omicron a coronavirusului cauzeaza forme mai usoare ale bolii, iar vaccinurile protejeaza bine, a adaugat el.

Obligatia de izolare timp de patru zile dupa un test COVID-19 pozitiv a fost redusa sambata la o simpla recomandare, in timp ce copiii cu simptome respiratorii nu mai trebuie sa fie testati.

Toate cerintele de intrare pentru cei care calatoresc in aceasta tara sunt ridicate.

De la inceputul pandemiei, 986.851 de cazuri pozitive si 1.440 de decese cauzate de virus au fost inregistrate in Norvegia, unde peste 91% din populatie a primit cel putin doua doze de vaccin, scrie AFP.

Seful guvernului a subliniat, insa, ca „pandemia nu s-a incheiat” si i-a sfatuit pe cei care nu au fost vaccinati si pe persoanele cu risc sa respecte in continuare distantarea sociala si sa poarte masti atunci cand distantarea nu este posibila.