Tancurile rusesti au intrat in Kiev! Parasutisti si blindate se lupta cu rusii

Rusia ataca Ucraina pe mai multe fronturi, dupa prima zi a invaziei bilantul fiind unul tragic cu morti si raniti. Se duc lupte grele intre rusi si fortele ucrainene, dupa ce Putin si-a trimis armata sa atace din trei directii. Au fost atacate cu rachete mai multe orase importante printre care Kiev, Harkov, Mariupol sau Odesa.

Vineri dimineata s-au auzit explozii puternice in Kiev, iar fortele ucrainene au doborat un avion rusesc. Ucrainenii din capitala si din al doilea cel mai mare oras, Harkov, s-au adapostit la metrou. Presedintele tarii, Volodimir Zelensky a anuntat mobilizare generala, noteaza Digi24.

„In aceasta dimineata ne aparam singuri tara”, a spus Zelensky, intr-o declaratie la televiziune publica. Occidentul a anuntat noi sanctiuni dure pentru Rusia, condamnand atacul asupra Ucrainei. In Rusia, mii de oameni au fost arestati dupa ce au iesti pe strazile marilor orase pentru a protesta impotriva invaziei in Ucraina.

Armata ucraineana a anuntat ca fortele Kievului opun rezistenta in fata trupelor ruse in mai multe regiuni din Ucraina. Oficialii armatei ucrainene precizeaza, intr-un comunicat, doborarea deasupra Kievului, de catre sistemele antiaeriene, a doua „cadouri otravite” trimise de „fratii rusi”.

Presedintele a dat de inteles ca trupele ruse s-au infiltrat in capitala a doua zi dupa ce Rusia a lansat atacul aupra tarii sale vecine.

„Am primit informatii ca grupurile de sabotaj inamice au patruns in Kiev”, a spus el facand apel la cetatenii din Kiev sa fie atenti si sa respecte restrictiile de circulatie, relateaza AFP si Kyiv Independent.

Kievul a „ramas singur” impotriva armatei ruse care a invadat Ucraina cu o zi inainte, a spus Zelenski.

„Cine este gata sa lupte alaturi de noi? Nu vad pe nimeni”.

„Astazi, am intrebat 27 de lideri europeni daca Ucraina va adera la NATO. Toata lumea se teme, nu raspund. Dar nu ne este frica de nimic. Nu mi-e frica de Rusia. Sa nu ne fie frica sa vorbim cu Rusia, sa vorbim despre garantiile de securitate pentru statul nostru, despre statutul neutru. Nu suntem acum in NATO, dar ce garantii vom avea? Si ce tari ni le vor oferi?”, a spus Zelenski intr-un mesaj video adresat populatiei.