Statul ofera 719 lei in Iunie! Cine va beneficia de acesti bani

Autoritatile au anuntat ca alocatiile pentru copii vor fi virate luni, 10 iunie. Desi platile nu au fost efectuate conform calendarului obisnuit, parintii vor primi sumele la aceasta data. Schimbarea a fost necesara deoarece data obisnuita de plata a cazut in weekend.

Motivele intarzierii platilor alocatiilor

In iunie 2024, parintii au observat ca alocatiile copiilor nu au fost virate pe 8 iunie, data obisnuita de plata, care a fost o sambata. Din acest motiv, platile vor fi facute pe 10 iunie. Autoritatile au explicat ca aceasta masura a fost necesara pentru a asigura buna desfasurare a proceselor bancare si logistice, dat fiind ca sambata si duminica sunt zile nelucratoare.

Sumele aferente alocatiilor vor fi distribuite prin metodele deja cunoscute. In principal, Posta Romana se ocupa de distribuirea alocatiilor, dar exista si parinti care au optat pentru transferul direct in conturile bancare.

Publicitate

Beneficiarii alocatiilor si ajustarile recente

Conform legislatiei in vigoare, alocatia este oferita copiilor pana la implinirea varstei de 18 ani, cu conditia ca acestia sa urmeze o forma de invatamant liceal sau profesional. Tinerii care implinesc 18 ani continua sa primeasca alocatia pana la finalizarea studiilor. Pentru tinerii cu dizabilitati care sunt inregistrati in sistemul educational si urmeaza cursuri, limita de varsta este extinsa pana la 26 de ani.

Anul 2024 a adus o crestere de 13,8% a alocatiei de stat, ceea ce a fost binevenit pentru familiile cu copii, mai ales in contextul cresterii preturilor. Alocatia de stat pentru copii a crescut de la 256 de lei la 292 de lei. Alocatiile pentru copiii sub 2 ani sau cei peste 2 ani cu dizabilitati au crescut de la 631 de lei la 719 lei.

Articolul continuă după reclame

Actele necesare pentru acordarea alocatiei

Pentru a beneficia de alocatia de stat pentru copii, parintii trebuie sa depuna urmatoarele documente:

Cerere tip completata si semnata de reprezentantul legal al copilului si de celalalt parinte (original).

Act de identitate al solicitantului (copie).

Pentru plata in cont bancar, o dovada eliberata de banca ce contine numele si prenumele titularului de cont, CNP-ul titularului si codul IBAN. Contul trebuie sa fie pe numele persoanei indreptatite.

Certificatul de nastere al copilului pentru care se solicita alocatia (copie fata-verso).

Certificatul de incadrare a copilului intr-un grad de handicap, daca este cazul (copie).

Actul de identitate al celuilalt parinte sau al reprezentantului legal (copie).

Certificatul de casatorie, daca este cazul (copie).

Alte documente de stare civila care sa arate situatia juridica a copilului fata de reprezentantul legal, precum livretul de familie (copie), actul de identitate al reprezentantului legal al parintelui minor, alte acte doveditoare privind componenta familiei, hotarari judecatoresti relevante sau dispozitii oficiale pentru masuri de protectie speciala.

Declaratia beneficiarului privind acordul de prelucrare a datelor cu caracter personal.

Aceste masuri asigura ca alocatiile ajung la destinatari fara probleme si in conformitate cu legislatia in vigoare.

Publicitate

Author: Drimboi Petre

Petre este editor al siteului noutati.info si a studiat jurnalismul. Are o experienta de 4 ani. S-a evidentiat ca jurnalist in proiectul stiriactuale.net. Este pasionat de politica, sport si sanatate. A lucrat pe teme de stiri, politica, sanatate si sport.