Stai pana tarziu, te indoiesti de tine? Esti mai inteligent decat crezi daca faci aceste 5 lucruri

Cand vine vorba de inteligenta, ne este greu sa ne apreciem capacitatile. Desigur, puteti face un test de IQ sau puteti aranja un sondaj intre prieteni si rude. Dar o alta optiune este sa verifici daca faci ceva din aceasta „lista inteligenta”.

1. Stai pana tarziu

Oamenii de stiinta de la Departamentul de Psihologie de la Universitatea din Sydney si de la Laboratorul de Cercetare al Fortelor Aeriene din SUA au abordat cu seriozitate studiul proverbului „dimineata este mai inteleapta decat seara”. Timp de cativa ani, ei au observat oameni cu ritmuri circadiene diferite – „lacaute” si „bufnite” tipice, apoi au publicat rezultatele. S-a dovedit ca inteligenta „bufnitelor” era mai mare. Prin urmare, daca dimineata nu te poti ridica din pat, gandeste-te – poate un adevarat geniu doarme in tine.

2. Iti faci foarte multe griji

Iti faci foarte multe griji si treci adesea prin toate posibilele scenarii problematice din capul tau? Potrivit unui studiu despre inteligenta si tulburarile emotionale, care a fost realizat de oamenii de stiinta canadieni de la Universitatea Lakehead, acest lucru indica si un nivel ridicat al abilitatilor tale cognitive. Cercetatorii au ajuns la concluzia ca inteligenta verbala este direct legata de nevoia de a gandi si de a va face griji pentru ceva. Aceasta inseamna ca „anxietatea” este corelata pozitiv cu capacitatea de a intelege informatiile, de a le analiza si de a le discuta.

Publicitate

Publicitate

3. Te indoiesti de tine

Daca te indoiesti adesea de abilitatile tale mentale, asta poate insemna ca inteligenta ta este mult peste medie. Totul tine de efectul Dunning-Kruger: o „prejudecata” cognitiva care ii determina pe oameni sa-si supraestimeze competenta. De exemplu, o persoana care este doar putin versata intr-un anumit subiect pretinde ceva fals, dar se simte absolut increzatoare. Incompetenta il impiedica sa-si dea seama cat de gresit este. Oamenii inteligenti, pe de alta parte, inteleg clar cat de multe cunostinte trebuie sa acopere si, prin urmare, nu se considera experti in toate sau chiar intr-un singur domeniu. Acest lucru este exprimat succint prin sintagma atribuita in acelasi timp lui Socrate si Democrit: „Stiu ca nu stiu nimic”.

4. Stii sa te controlezi

Un grup de oameni de stiinta de la universitatile Yale, Minnesota, Princeton si Washington, impreuna cu Departamentul de Psihologie de la Institutul de Tehnologie din Georgia, au realizat un studiu in timpul caruia au descoperit ca persoanele cu abilitati cognitive ridicate au niveluri mai ridicate de autocontrol. Cu cat o persoana este mai inteligenta, cu atat este mai mare capacitatea sa de a alege beneficii pe termen lung, nu recompense pe termen scurt. Daca, de exemplu, refuzi o alta bucata de tort pentru ca scopul tau este alimentatia sanatoasa, inteligenta ta este cu siguranta peste medie.

5. Amani pentru mai tarziu

Vesti bune pentru toti cei care amana: amanarea poate fi un semn de capacitate intelectuala superioara. Expertul in management Adam Grant considera ca amanarea este un instrument pentru inovatori si ganditori: „De asemenea, Steve Jobs a amanat lucrurile pentru mai tarziu si si-a folosit timpul liber pentru a veni cu noi idei grandioase. Daca s-ar fi cufundat imediat intr-o rutina, cate dintre ideile lui ar ramane doar in capul lui? Productivitatea ta poate avea de suferit daca faci totul in ultimul moment, dar creativitatea ta creste cu siguranta. Si daca da, nu exista niciun motiv sa te indoiesti de mintea ta.

Ai reusit sa aduni toate punctele?

Publicitate

Author: Camelia

Drimboi Camelia este redactor sef al siteului noutati.info Editor cu mare experienta in alegerea celor mai bune stiri pentru cititori. Pasionata de astrologie, horoscop, bucatarie, retete culinare, showbiz, vedete, sanatate, evenimente politice recente, are o vasta experienta redactionala, lucrand pentru proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online samd ). Specializată în continut video, a fost social media manager pe cele mai mari pagini de Facebook din Romania, generand continut valoros cu engagement masiv si milioane de vizualizari. A lucrat pe teme de alimentație, sănătate, știrile zilei, politică, naturiste.