Situatia devine tot mai tensionata. Un militar ucrainean a fost ucis sambata dimineata: „Astazi am semnat decretul de mobilizare generala”

Situatia devine tot mai tensionata in zonele separatiste din estul Ucrainei. Acest lucru se intampla in conditiile in care Kremlinul a ordonat primirea in Rusia, ca refugiati, a civililor din zona, insa cu exceptia barbatilor care au primit ordin de mobilizare. SUA au criticat miscarea Rusiei de a evacua regiunile separatiste drept o „manevra cinica”. In acelasi timp, spionajul militar ucrainean anunta ca serviciile ruse au minat obiective de infrastructura din Donetk cu scopul de a le arunca in aer.

Un militar ucrainean a fost ucis sambata dimineata intr-un bombardament realizat de separatistii pro-rusi din estul Ucrainei, anunta ministerul Apararii de la Kiev, informeaza Reuters.

Washingtonul si alti aliati occidentali spun ca ar putea face parte dintr-un pretext rusesc de a invada Ucraina.

„Pur si simplu nu exista nicio dovada pentru aceste afirmatii si sfideaza logica de baza sa credem ca ucrainenii ar alege acest moment, cu peste 150.000 de soldati rusi asezati la granitele sale, pentru a escalada un conflict de ani de zile”, a spus presedintele american Joe Biden.

Liderul separatist din Donetk ordona mobilizarea generala

Dupa evacuarea generala a civililor, in Donetk a inceput mobilizarea generala a celor gata sa lupte. Anuntul a fost facut in urma cu scurt timp de liderul separatistilor de acolo.

„Fac apel la concetatenii rezervisti sa se prezinte la birourile de incorporare. Astazi am semnat decretul de mobilizare generala”, a declarat Denis Pusilin intr-o inregistrare video.

Anuntul a fost facut in contextul „cresterii spectaculoase” a incalcarilor armistitiului din estul Ucrainei, raportata cu cateva ore mai devreme de observatorii Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE).

Potrivit paginii de Facebook a armatei ucrainene, citata de Reuters, separatistii pro-rusi au incalcat armistitiul de cel putin 12 ori sambata dimineata si de 66 de ori in ultimele 24 de ore, deschizand focul asupra a peste 20 de asezari. Militarii sustin ca rebelii au folosit inclusiv artileria grea, interzisa prin acordurile de la Minsk.

Mai mult de 40% din fortele ruse relocate la frontierele Ucrainei sunt in prezent in pozitie de atac, a declarat vineri un responsabil al Pentagonului, care a mentionat ca faza de destabilizare a tarii dusa de Rusia „a inceput”.

720 de mii de civili urmeaza sa fie evacuati in Rusia. Deja, drumul spre granita este plin de masini si camioane. Oamenii vor ajunge in regiunea Rostov, unde se va deplasa si ministrul rus pentru situatii de urgenta. Fiecare evacuat va primi cate 10 mii de ruble, echivalentul a 130 de dolari.