Sirenele au sunat in toata tara. Ce inseamna fiecare sunet

Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta (IGSU) a organizat un exercitiu de alarmare publica la nivel national, numit „Miercurea Alarmelor”, pentru verificarea functionarii sirenelor de alarmare din intreaga tara.

In timpul acestui exercitiu, au fost  emise mai multe tipuri de semnale sonore, fiecare avand o semnificatie specifica. Aceste semnale sunt esentiale pentru informarea si protectia populatiei in situatii de urgenta si dezastre naturale.

IGSU a anuntat ca va organiza la nivel national un exercitiu de alarmare publica, denumit generic „Miercurea alarmelor”, scopul fiind verificarea functionarii sirenelor de alarmare din intreaga tara.

Publicitate

„Cu scopul preintampinarii panicii si pentru buna desfasurare a exercitiului, va informam ca miercuri, 28.02.2024, in intervalul orar 10:00-11:00, se desfasoara antrenamentul de alarmare publica, denumit generic Miercurea Alarmelor. Cu alte cuvinte, maine va fi verificata functionalitatea sirenelor, prin activarea lor, in baza Planului de actiune al Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta nr. 34265/2024”, precizeaza Politia Locala Sector 1.

Exercitiul se va desfasura in intervalul orar 10:00-11:00, iar populatia din intreaga tara va auzi semnale sonore emise de sirenele de alarmare. Semnalul „Alarma la Dezastre” consta in 5 sunete a cate 16 secunde fiecare, cu pauza de 10 secunde intre ele. Acest semnal este folosit pentru a alerta populatia in caz de dezastre naturale sau alte situatii de urgenta. IGSU a subliniat importanta calmului si a urmaririi informatiilor oficiale transmise de autoritati in timpul exercitiului. Alte semnale, cum ar fi „Prealarma Aeriana” si „Alarma Aeriana”, sunt utilizate in caz de atac aerian si au sunete si pauze specifice pentru a indica diferite niveluri de alerta.

Exercitiul se va derula, in intreaga tara, intre orele 10:00 si 11:00.

IGSU precizeaza ca, in cazul unor situații reale, mai multe informații vor fi transmise prin intermediul mesajelor RO-ALERT, al aplicatiei DSU si alte surse ale structurilor pentru situatii de urgenta, precum si posturi radio si TV. „In ceea ce priveste echipamentele dedicate de alarmare publica, la nivelul anului 2022, alarmarea populatiei se realiza cu un numar de 7.539 sirene de diferite puteri, dintre care 5.389 sirene electrice si 2.150 sirene electronice”, a mai transmis IGSU.

Ce inseamna fiecare sunet de alarma

IGSU a defalcat situatia privind actionarea sirenelor de alarmare publica:

– in sistem centralizat: 3.070 sirene de la nivel judetean, municipal, orasenesc si local (40,72%);

– in sistem necentralizat (local de la panourile de comanda): 4.469 sirene (59,27%).

Autoritatile reamintesc semnificatia semnalelor sonore in caz de atac aerian sau dezastru:

Semnalul PREALARMA AERIANA se compune din 3 sunete a 32 secunde fiecare, cu pauza de 12 secunde intre ele.

Semnalul ALARMA AERIANA consta in 15 sunete a 4 secunde fiecare, cu pauza de 4 secunde intre ele.

Semnalul ALARMA LA DEZASTRE este compus din 5 sunete a 16 secunde fiecare, cu pauza de 10 secunde intre ele.

Semnalul INCETAREA ALARMEI este un sunet continuu, de aceeasi intensitate, cu durata de 2 minute.

Publicitate

Author: Drimboi Petre

Petre este editor al siteului noutati.info si a studiat jurnalismul. Are o experienta de 4 ani. S-a evidentiat ca jurnalist in proiectul stiriactuale.net. Este pasionat de politica, sport si sanatate. A lucrat pe teme de stiri, politica, sanatate si sport.