Sefa UE: Ucrainenii „apartin familiei europene”

Presedintele Comisiei Europene, Ursula Von Der Leyen, a reiterat sprijinul Uniunii Europene pentru aderarea Ucrainei, spunand ca „nu exista nicio indoiala ca acesti oameni curajosi care ne apara valorile cu viata lor apartin familiei europene”.

Von Der Leyen a spus ca blocul poate oferi refugiatilor ucraineni protectie, rezidenta, acces la munca si la locuinta, adaugand ca „nu este doar un act de compasiune in timp de razboi, aceasta este si datoria noastra ca europeni”.

Cel putin un milion de refugiati au fugit din Ucraina in saptamana de cand a inceput invazia si „au trecut granitele noastre”, a spus ea.

Intr-o conferinta de presa comuna cu presedintele Romaniei Klaus Iohannis, Von Der Leyen a anuntat crearea unui „centru de protectie civila pentru Ucraina”, cu sediul in Romania, pentru a sprijini nevoile umanitare.

Ea s-a adresat, de asemenea, randurilor lungi de oameni de la granita poloneza, spunand ca „au emis linii directoare pentru gestionarea frontierei. Acest lucru este pentru a simplifica formalitatile la frontiera si, astfel, le permite oamenilor sa obtina un adapost mai rapid.”

Von der Leyen a spus ca „oferim sprijin umanitar pentru a face fata consecintelor acestui razboi” si „vom disloca cel putin 500 de milioane de euro din bugetul UE in asistenta umanitara si, desigur, vor veni mai multe. Pentru ca trebuie sa ne pregatim pentru consecintele devastatoare ale acestui razboi atroce.”

Despre sanctiuni: Ea a afirmat ca „obiectivul UE este de a intrerupe capacitatea Kremlinului de a lupta impotriva vecinilor sai si a avertizat cu privire la „pasi suplimentari daca situatia se deterioreaza pe teren”.

UE se pregateste in caz de „razbunare” din partea Rusiei, lucrand pentru a-si diversifica aprovizionarea cu energie, a spus ea. Von der Leyen a anuntat, de asemenea, planuri de conectare a Ucrainei la reteaua electrica europeana. „Suntem impreuna in asta si vom insoti Ucraina in acest proces cu hotarare, cu unitate si cu solidaritate.”

„Ne vom aminti intotdeauna de determinarea si curajul poporului ucrainean. Sunt o inspiratie pentru noi toti”, a spus ea inainte de a adauga: „Concentrarea noastra este sa punem capat acestui razboi”.