Schimbari majore! Chiar Raed Arafat a facut anuntul

Raed Arafat, seful DSU, a anuntat care sunt noile modificari ale masurilor luate in lupta impotriva pandemiei de COVID-19.

”Introducerea testului RT-PCR pentru exceptarea de la masura carantinei a elevilor si studentilor, cetatenilor romani sau cetatenilor cu domiciliul sau resedinta in afara Romaniei, care au de sustinut examene de admitere ori pentru finalizarea studiilor sau care incep studiile in unitati sau institutii de invatamant de pe teritoriul tarii, ori se deplaseaza pentru activitati legate de inceperea, organizarea, frecventarea sau finalizarea studiilor, precum si insotitorii acestora, in cazul in care sunt minori.

Acest lucru a avut loc dupa ce a fost o consultare cu DSP-urile si cu universitatile din judetele unde exista studenti care vin mai ales din afara spatiului UE si ca sa limitam riscul pentru a nu permite raspandirea in interiorul caminelor, in interiorul spatiilor de invatamant si atunci s-a stabilit sa fie testul RT-PCR obligatoriu pentru a evita carantina, pentru ca pana acum nu era.

Publicitate

Articolul continuă după reclame

Exceptarea de la masura carantinei a angajatilor Sistemului National de Aparare, Ordine Pulbica si Securitate Nationala care se intorc in Romania de la activitati desfasurate in interes profesional in afara tarii, in state terte, daca sunt vaccinati ori au trecut prin boala. Motivul pentru asta este ca exista misiuni, mai ales ale colegilor de la Politie, dar nu numai, care sunt misiuni scurte, de insotire, de aducere de oameni in tara, doar ca e foarte greu sa avem oameni pe care sa ii trimitem si dupa aceea sa fie carantinati, dar conditia exceptarii este ca persoana sa fie vaccinata sau trecuta prin boala.

Carantina pentru vaccinati, redusa la 10 zile

Deci nu vor putea sa participe la astfel de misiuni decat persoane vaccinate sau trecute prin boala.

Reducerea la 10 zile a duratei carantinei pentru persoanele vaccinate sau trecute prin boala care sosesc in Romania din statele terte fara test RT-PCR.

(…) Eliminarea posibilitatii de a iesi din carantina in a 10-a zi daca efectueaza test RT-PCR in a 8-a zi. (…) Perioada oficiala de carantinare este de 10 zile. Singurul moment in care perioada de carantinare este de 14 zile este daca te prezinti la granita fara test facut inainte sa te imbarci sau inainte sa incepi calatoria si cu 72 de ore in interiorul spatiului UE, cu 48 de ore inainte din afara spatiului UE.”, a declarat Raed Arafat.

Publicitate

Author: Camelia

Drimboi Camelia este redactor sef al siteului noutati.info Editor cu mare experienta in alegerea celor mai bune stiri pentru cititori. Pasionata de astrologie, horoscop, bucatarie, retete culinare, showbiz, vedete, sanatate, evenimente politice recente, are o vasta experienta redactionala, lucrand pentru proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online samd ). Specializată în continut video, a fost social media manager pe cele mai mari pagini de Facebook din Romania, generand continut valoros cu engagement masiv si milioane de vizualizari. A lucrat pe teme de alimentație, sănătate, știrile zilei, politică, naturiste.