S-a modificat data. 750 de lei pe cardurile romanilor chiar inainte de Paste 2024.

Romanii care locuiesc la bloc au primit o amanare de aproape un an pentru instalarea repartitoarelor de caldura, impreuna cu un bonus semnificativ.

Data limita pentru instalarea repartitoarelor de caldura a fost modificata. Prin adoptarea unei Ordonante de Urgenta, guvernul a decis ca romanii cu venituri mici sa primeasca anul acesta un ajutor financiar pe care sa-l utilizeze pentru achizitionarea si montarea repartitoarelor de caldura in apartamentele lor.

La finalul anului trecut, Presedintele Iohannis a semnat un decret conform caruia, in luna aprilie, cardul de energie al locuitorilor va fi creditat cu 750 de lei, bani ce pot fi folositi in principal pentru instalarea repartitoarelor, dar si pentru compensarea facturilor de energie.

Publicitate

Initial, data limita pana la care acesti bani puteau fi folositi pentru achizitionarea si montarea repartitoarelor a fost stabilita pentru 15 aprilie, insa guvernul a modificat aceasta data prin intermediul unei Ordonante de Urgenta.

In cursul acestui an, se va acorda un sprijin temporar „pentru compensarea, incepand cu data de 15 aprilie 2024, a costului aferent achizitiei si montarii unor sisteme de repartizare a costurilor cu energia termica, in imobile de tip condominiu racordate la sistemul de alimentare centralizata cu energie termica sau dotate cu o sursa proprie locala de producere a energiei termice”, conform OUG 166/2022.

Ajutorul financiar pentru instalarea repartitoarelor, acordat romanilor cu venituri mici, este de maxim 750 de lei, fiind disponibil pentru fiecare locuinta sau gospodarie vulnerabila numai dupa ce repartitoarele au fost montate de o firma autorizata.

Articolul continuă după reclame

Potrivit reglementarilor actuale, ajutorul poate fi utilizat pana la data de 27 decembrie 2024. De asemenea, termenul limita pentru echiparea apartamentelor cu repartitoare si contoare de apa calda este acum 31 decembrie 2024, apropiat de data pana la care se poate folosi si ajutorul de 750 de lei pentru instalarea repartitoarelor.

In acest an, pensionarii cu varsta de peste 60 de ani, persoanele cu handicap cu venituri mici, familiile care primesc alocatie pentru sustinerea familiei, familiile si persoanele singure care primesc ajutor social pot beneficia de acest ajutor financiar.

Initial, data limita pana la care romanii puteau folosi banii de la stat pentru achizitionarea si montarea repartitoarelor a fost stabilita pentru 15 aprilie, insa guvernul a decis, printr-un proiect de ordonanta adoptat marti, sa amane termenul pana pe 31 august.

Astfel, data mentionata pentru compensarea costului de achizitie si montare a repartitoarelor de caldura, respectiv 15 aprilie, va fi amanata pana pe 31 august 2024, conform proiectului de OUG ce urmeaza sa fie publicat in Monitorul Oficial pentru a putea fi implementat.

In consecinta, actiunile necesare pentru achizitionarea si instalarea repartitoarelor de caldura vor putea fi demarate abia la sfarsitul verii, conform informatiilor de pe avocatnet.ro.

Publicitate

Author: Drimboi Petre

Petre este editor al siteului noutati.info si a studiat jurnalismul. Are o experienta de 4 ani. S-a evidentiat ca jurnalist in proiectul stiriactuale.net. Este pasionat de politica, sport si sanatate. A lucrat pe teme de stiri, politica, sanatate si sport.