Rusia a facut anuntul. Incepe ancheta in Romania. Reactia autoritatilor romane

Rusia a dispus inceperea unei anchete privind profanarea unor morminte ale soldatilor sovietici din cimitirul comunei Motca, din judetul Iasi.

Seful Comitetului de ancheta rus, Aleksandr Bastrikin, a ordonat, marti seara, inceperea unei investigatii cu privire la profanarea unor morminte ale soldatilor sovietici din cimitirul comunei Motca, din judetul Iasi, a informat agentia de presa oficiala rusa TASS, care a citat un comunicat al serviciului de presa al Comitetului de ancheta.

“A.I. (Aleksandr Ivanovici) Bastrikin a dispus Comitetului de ancheta al Rusiei sa ia masuri pentru stabilirea identitatii celor implicati cu scopul ca aceste persoane sa fie aduse ulterior in fata justitiei conform legii prevazute in acest sens”, conform textului.

Publicitate

In cadrul acestei investigatii, “presedintele Comitetului de ancheta (rus) a dispus obtinerea informatiilor necesare pe linia Ministerului de Externe rus”, scrie TASS, citat de stirileprotv.

Comitetul de ancheta rus – instanta insarcinata cu principalele investigatii penale in Rusia – a indicat ca, potrivit informatiilor de care dispune, au fost vandalizate pietrele funerare de la mormintele soldatilor sovietici din cimitirul comunei Motca din Romania, dupa ce persoane ramase inca necunoscute au scris cu vopsea litera “Z” – precum cea care apare pe vehiculele militare ale armatei ruse in Ucraina – pe placile mormintelor soldatilor rusi cazuti in lupta in timpul celor doua razboaie mondiale, iar pe placa funerara au fost scrise literele “V” si “Z”.

Totodata, agentia de presa RIA Novosti transmite acelasi comunicat, dar citeaza o postare a Comitetului de ancheta de pe contul Telegram al acestuia.

Reprezentantii Inspectoratului Judetean de Politie Iasi au informat, luni, ca politistii ieseni au demarat o ancheta si au intocmit un dosar penal dupa ce au fost vandalizate pietrele funerare de la mormintele soldatilor sovietici din cimitirul comunei Motca.

″(…) In cauza a fost intocmit dosar penal sub aspectul savarsirii infractiunii de profanare de cadavre sau morminte, iar cercetarile sunt continuate pentru identificarea autorului, stabilirea intregii situatii de fapt si luarea masurilor legale ce se impun”, a declarat Ioana Bilea, purtatoare de cuvant in cadrul IPJ Iasi.

Publicitate

Publicitate

Author: Camelia

Drimboi Camelia este redactor sef al siteului noutati.info Editor cu mare experienta in alegerea celor mai bune stiri pentru cititori. Pasionata de astrologie, horoscop, bucatarie, retete culinare, showbiz, vedete, sanatate, evenimente politice recente, are o vasta experienta redactionala, lucrand pentru proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online samd ). Specializată în continut video, a fost social media manager pe cele mai mari pagini de Facebook din Romania, generand continut valoros cu engagement masiv si milioane de vizualizari. A lucrat pe teme de alimentație, sănătate, știrile zilei, politică, naturiste.