Rusalii 2024. Ce ar trebui sa ai in casa de Rusalii. Lucrul care te fereste de necazuri si spirite rele

Rusaliile reprezinta o sarbatoare importanta pentru crestinii ortodocsi si pentru catolici. Rusaliile este declarata sarbatoare legala, iar angajatii romani primesc zile libere.

Rusaliile, in limba latina “rozalii”, care vine de la “trandafiri” este considerata drept cea mai veche sarbatoare crestina, datand de pe vremea Apostolilor.

In zilele de Rusalii, Sfantul Duh s-a pogorat pe pamant pentru mantuirea credinciosilor.

Publicitate

Cand sunt Rusaliile in 2024 la ortodocsi

Crestinii ortodocsi sarbatoresc Rusaliile la 50 de zile dupa Paste si la 10 zile dupa Inaltarea Domnului.

Anul acesta, sarbatoarea de Rusalii pica pe 23 SI 24 iunie 2024, iar romanii beneficiaza zile libere legale.

Ce nu trebuie sa lipseasca din casa in ziua de Rusalii

O veche credinta populara ne spune ca Rusaliile sunt spirite rele care au stat pe pamant ascunse timp de o luna. Ielele, asa cum se mai numesc Rusaliile, sunt fiicele lui „Rusalim imparat”, acesta fiind o personificare a cetatii Ierusalim.

Pentru a se feri de necazuri si spirite rele credinciosii duc la Biserica frunze si ramuri de tei pentru a fi sfintite. Ulterior, aceste frunze se pun la usi si la ferestre pentru a feri gospodaria de fulgere, grindina si spirite rele. De asemenea, frunzele puse la icoane feresc oamenii de necazuri.

Articolul continuă după reclame

Frunzele de pelin, nelipsite din casa de Rusalii

O alta traditie din popor aminteste ca in zilele de Rusalii, duminica si luni, 7 si 8 iunie, credinciosii trebuie sa aiba in gospodarii usturoi si frunze de pelin.

Se spune ca aceste frunze de pelin se pun in toate bauturile care se consuma in aceste doua zile de sarbatoare, in afara de apa, pentru a tine duhurile rele la distanta.

Ce nu este bine de Rusalii

Ca la orice mare sarbatoare crestina si in aceasta zi nu este bine sa faci anumite lucruri. Pe langa faptul ca nu se spala, nu se coase si nu se calca, credinciosii pastreaza si alte traditii pentru a le merge bine tot anul.

Incepand de la Duminica Rusaliilor timp de 9 noua saptamani nu este bine sa culegi plante de leac. Totodata, in aceste doua zile de sarbatoare nu se merge la camp pentru ca Ielele te pot prinde si pedepsi aspru.

Nu este bine sa te urci in pomi sau sa pleci prea parte de casa. Totusi, daca nu ai de ales sau vrei sa-ti petreci weekend-ul prelungit la mare sau la munte este bine sa iti pui in buzunar sau in san pelin pentru a fi protejat de mania Ielelor.

Totodata, de Rusalii nu se intra in vie, nu se merge in locuri pustii, pe langa paduri sau fantani deoarece te-ai putea intalni cu spiritele rele.

De asemenea, in aceasta zi de sarbatoare nu se lucreaza pentru ca Ielele au puterea de a-i pedepsi pe cei care nu cinstesc si pretuiesc Rusaliile.

Publicitate

Author: Drimboi Andra

Andra este editor al siteului noutati.info. Cu o experienta de peste 3 ani in jurnalism, a lucrat in mai multe proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online, retete.live, doctorandreilaslau.com. Este pasionata de astrologie, bucatarie si vedete.