Romanii trebuie sa renunte la sobele pe lemne! Cu ce vor fi inlocuite

Publicitate

La cererea Uniunii Europene, Romania s-a angajat sa stinga focul in sobe si sa reformeze sistemul de incalzire.

Astfel, tehnologiile ineficiente din punct de vedere energetic folosite in prezent pentru incalzire / racire vor fi inlocuite treptat.

Sobele pe lemne vor fi inlocuite cu pompe de caldura, tehnologie clasificata ca fiind regenerabila.

Publicitate

Aceasta tehnologie ar trebui sa inlocuiasca treptat sobele ineficiente din Uniunea Europeana pana in 2050.

„Aproximativ 3,5 milioane de gospodarii din Romania se incalzesc cu lemne. Cele mai multe dintre acestea folosesc sobe vechi, cu randament scazut si grad de poluare ridicat. Dezechilibrele de pe piata energiei si gazului metan, preturile mari, razboiul din Ucraina si directia europeana de reducere a emisiilor de GES ne obliga la o schimbare majora in schema de incalzire a locuintelor romanesti.

Pasii necesari pentru a iesi din schema uzata deja moral si economic sunt relativ simpli. Presupun inlocuirea sistemelor de incalzire vechi cu unele noi, cu randament mult mai ridicat, mai putin poluante si care produc energie termica mai ieftina. Exista solutii tehnice de mai multe tipuri – de la pompele de caldura, la centralele pe peleti sau biomasa“”, se arata intr-un comunicat emis de Asociatia Forestierilor din Romania (ASFOR).

Ce sunt pompele de caldura

In cladiri, pompele de caldura sunt utilizate pentru incalzire, apa calda si, in unele cazuri, si pentru racire.

Pompele de caldura nu genereaza caldura prin arderea de combustibili fosili, ci folosesc caldura disponibila in mod natural in mediul inconjurator.

Ele preiau caldura de la exterior si o pompeaza in interior ca sa va incalzeasca incaperile sau extrag aerul cald din interior si il evacueaza ca sa le racoreasca.

In loc sa produca caldura, ele extrag si folosesc energia ambianta (calda sau rece, din aerul exterior si apele de suprafata sau de canalizare) sau energia geotermala (calda sau rece, din apele subterane sau subterane).

La nivelul UE se discuta si despre eliminarea centralelor care folosesc combustibili fosili, lucru care ar afecta direct consumatorii romani.

Publicitate

Author: Drimboi Petre

Petre este editor al siteului noutati.info si a studiat jurnalismul. Are o experienta de 4 ani. S-a evidentiat ca jurnalist in proiectul stiriactuale.net. Este pasionat de politica, sport si sanatate. A lucrat pe teme de stiri, politica, sanatate si sport.