Romania are „Meteorele” ei: Sfintele manastiri Arnota si Varful Romani

Putin sunt cei ce stiu ca Valcea detine un mare patrimoniu national de manastiri si schituri, acest tinut fiind numit, pe drept cuvant, si Athosul Romaniei. Dar si mai putina lume cunoaste faptul ca, la Valcea, avem doua „Meteore”. Adica, doua manastiri absolut divine, care sunt proiectiile raiului pe pamant. Sunt doua manastiri ridicate pe culme de munte, manastiri care strapung, cu cupola, cerul, iar, cu temelia, stanca dura.

Probabil ca Dumnezeu isi pune ingerii sa se aseze pe stresinile celor doua lacase de cult si tot ingerii sunt cei care bat clopotele. Cele doua Meteore au ceva diferit intre ele. Vechimea. Una este veche, de cand lumea lui Matei Basarab a decis sa o lase spiritualitatii romanesti, si una este noua, construita pentru un inger, ridicat dintre oameni prea devreme.

Prima este Manastirea Arnota

Turistii care aleg sa strabata depresiunea Horezu si trec prin dreptul localitatii Costesti sunt surprinsi de o constructie alba, care se zareste undeva, pe varful Muntelui Buia din masivul Parang. Situata la marginea carierei de piatra, pe un mic platou, Arnota este una dintre putinele manastiri construite la aproape 1000 de metri altitudine, opera a domnitorului Matei Basarab.

Publicitate

Despre Arnota, fostul Arhiepiscop al Ramnicului, Gherasim Cristea, spune ca „inseamna ultimul pas spre Dumnezeu. Este locul cel mai inalt si la propriu si la figurat. Acolo, un clopot mare suna: bam!bam!bam! Despica vazduhul peste tot, de parca acolo incepe facerea lumii…”.

Drumul spre Arnota este unul care urca serpentinant pe langa cariera de piatra si lasa in spate Valea Bistritei, raul care a daltuit in munte cele mai inguste chei in calcar din Romania.

Inainte de a intra in curtea manastirii, intr-o padure de mesteceni si molid, panorama care se intinde pana dincolo, spre Magura Slatioarei, iti taie rasuflarea. Se pot vedea pitorescul drum al mocanitei, turlele impozante ale Manastirii Bistrita si localitatea Costesti, cu casele mari cu un etaj, o veche asezare pastoreasca.

Manastirea Arnota nu este una mare, are aspect de cetate cu ziduri groase, dar, pe cat este de mica, pe atat este de cocheta. Iar linistea de aici, de pe varful muntelui, confirma zisele fostului arhiepiscop al Ramnicului. Da, Arnota este manastirea care te apropie de Dumnezeu. Si nu doar ca altitudine. O curte plina de flori de toamna, cu alei curate, in care si soaptele au ecou, cativa calugari care iti dau senzatia ca nu pasesc. Locul pare incremenit in timp.

A doua manastire este cea de pe Varful Romani

La peste 1.400 de metri altitudine, ctitoria lui Dumitru Crestin in memoria fiicei sale, disparute prematur la 25 de ani, a fost inaugurata in 2012. Este o bijuterie brancoveneasca, ctitorul a dorit sa fie asemanatoare celorlalte manastiri valcene, de jos. Din curtea manastirii se vede Parangul in toate directiile, iar in jurul acestei minuni divine s-a construit o statiune noua. Manastirea are hramul Adormirii Maicii Domnului si este locul unde se spune ca ingerii se odihnesc noaptea.

Continuarea, pe ganduridinierusalim.com.

Publicitate

Author: Drimboi Andra

Andra este editor al siteului noutati.info. Cu o experienta de peste 3 ani in jurnalism, a lucrat in mai multe proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online, retete.live, doctorandreilaslau.com. Este pasionata de astrologie, bucatarie si vedete.