Raed Arafat, anunt important dupa cutremur: „Mare atentie la…”

Raed Arafat, Seful Departamentului pentru Situatii de Urgenta, a declarat joi ca nu au fost trimise mesaje RO-ALERT cu privire la cutremurul de dimineata, iar cele aparute in mediul online ar proveni de la aplicatiile de telefoane mobile.

Seful DSU a explicat care sunt motivele pentru care Ro-Alert nu trimite avertizari inaintea producerii unui cutremur.

„De cand s-a resimtit cutremurul, au intrat in procedura colegii de la Pompieri, mai ales cu verificarea zonelor vulnerabile. A fost trimisa o echipa de la Pompieri in Bucuresti pentru verificarea Centrului vechi. Nu s-au primit apeluri la 112 si nici nu s-au inregistrat efecte. (…) Noi nu am dat mesaje RO-ALERT. Cand se dau mesaje, scrie clar cine trimite si ca este RO-ALERT. Nu s-au dat mesaje, dar am inteles ca la unele telefoane cu Android exista aplicatii care pot sa spuna ca se intampla ceva si sa dea un mesaj, dar noi nu am dat mesaje”, a explicat Arafat, la Digi24.

Publicitate

Articolul continuă după reclame

Arafat a atras atentia cu privire la informatiile care circula in mediul online, intrucat nu toate sunt corecte.

„Ar fi bine care cei care scriu ca au primit mesaje RO-ALERT sa ne arate poza mesajului, sa fie una reala, bineinteles. Deci, mare atentie la informatiile care circula in spatiul online si ar fi bine sa nu le transmitem mai departe pe alte canale. Deci, noi nu am dat mesaje RO-ALERT, am si verificat daca nu cumva un judet a dat un mesaj post-cutremur si nu s-a intamplat asa ceva”, a adaugat Raed Arafat.

Recomandari in caz de cutremur

Seful DSU a transmis cateva recomandari in caz de cutremur. „In primul rand, nu iesiti din apartament pe scari, nu folositi lifturile, mergeti si adapostiti-va sub o masa, sub o grinda. Sa stiti exact care sunt zonele mai tari, unde sunt grinzile si sa stati acolo in timpul cutremurului. Acesta este sfatul pe care putem sa il dam. Cel mai important este: fara panica. Iar un alt aspect foarte important: sa nu dea toata lumea telefoane pentru ca poate sa ii blocheze inclusiv pe cei care au nevoie de servicii de urgenta, daca sunt efecte, si sa blocheze serviciile de urgenta. Si sa nu plecati cu masinile pe drumuri, daca este cu impact, pentru ca puteti bloca serviciile de urgenta si interventia. Si, am mai spus-o, toti sa avem in casa provizii macar pentru 72 de ore: apa, medicamente, radio pe baterie”, a subliniat el.

Un cutremur cu magnitudinea de 5,4 grade pe Richter s-a produs, joi dimineata, la ora 6,50, in zona seismica Vrancea, judetul Buzau, conform informatiilor publicate de Institutul National de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pamantului (INCDFP).

 

Publicitate

Author: Camelia

Drimboi Camelia este redactor sef al siteului noutati.info Editor cu mare experienta in alegerea celor mai bune stiri pentru cititori. Pasionata de astrologie, horoscop, bucatarie, retete culinare, showbiz, vedete, sanatate, evenimente politice recente, are o vasta experienta redactionala, lucrand pentru proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online samd ). Specializată în continut video, a fost social media manager pe cele mai mari pagini de Facebook din Romania, generand continut valoros cu engagement masiv si milioane de vizualizari. A lucrat pe teme de alimentație, sănătate, știrile zilei, politică, naturiste.