Putin a dat ordin armatei ruse sa intre in Donetk si Lugansk pentru „mentinerea pacii”

Presedintele rus Vladimir Putin a semnat un decret prin care ordona fortelor armate ruse sa asigure functii de mentinere a pacii in regiunile separatiste Donetk si Lugansk, a caror independenta a recunoscut-o in aceasta seara, relateaza agentiile ruse de presa TASS si Ria Novosti.

Vladimir Putin a instruit Ministerul de Externe sa negocieze stabilirea de relatii diplomatice cu Donetk si Lugansk.

La scurt timp dupa declaratia lui Putin, pe retelele sociale au inceput sa apara imagini neverificate ale miscarii trupelor ruse. Este vorba despre un convoi care se indreapta RPD, dar traseul acestor miscari nu a putut fi confirmat independent, relateaza BBC.

Oficialii ucraineni spun ca trupe rusesti ar fi intrat deja pe teritoriul separatist in aceasta seara si ca localnicii din orasul Makiivka, condus de rebeli, au vazut ceea ce par a fi vehicule blindate rusesti in miscare. O sursa care a vorbit sub protectia anonimatului a spus ca „un convoi urias de transportoare blindate rusesti si alte echipamente a calatorit timp de o ora si jumatate” si a fost vazut indreptandu-se spre nord, in regiunea Donetk.

Oficialii ucraineni spun ca nu se poate spune daca trupele apartin armatei obisnuite ruse sau provin din unitati separatiste controlate de rusi.

Un oficial american a declarat pentru CNN ca SUA vad in continuare pregatiri pentru o potentiala operatiune mai larga, inclusiv echipament pentru unitati aeropurtate.

Presedintele rus Vladimir Putin a semnat luni seara decretul prin care recunoaste independenta regiunilor separatiste Donetk si Lugansk, din estul Ucrainei. Acesta urmeaza sa fie ratificat si de Parlament. Putin a cerut Ucrainei „sa inceteze razboiul” in regiunile separatiste, amenintand cu „consecinte majore”.

NATO a intrat in sedinta de urgenta dupa ce Vladimir Putin a anuntat ca recunoaste independenta celor doua teritorii separatiste. De asemenea, la aceasta ora se afla in sedinta si Consiliul de securitate al Ucrainei.

Comunitatea internationala a reactionat dupa anuntul lui Putin.

Ministrii de Externe din UE spun ca recunoasterea celor doua republici separatiste este „o incalcare flagranta a dreptului international”.

De asemenea, Roberta Metsola, presedinta Parlamentului European, Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, Boris Johnson, premierul Marii Britanii, au exprimat mesaje de condamnare a gestului lui Vladimir Putin de a recunoaste independenta regiunilor separatiste Donetk si Lugansk.

Statele Unite au anuntat luni sanctiuni impotriva regiunilor separatiste Donetk si Lugansk din Ucraina. Anuntul a fost facut de purtatoarea de cuvant a Casei Albe, Jen Psaki.