Premierul Ungariei, Viktor Orban, a autorizat desfasurarea de trupe NATO in vestul Ungariei

Potrivit Reuters, Ungaria a autorizat desfasurarea de trupe ale NATO in vestul tarii si tranzitarea teritoriului cu de transporturi de arme catre alte state membre ale NATO.

Decretul a fost semnat de premierul ungar Viktor Orban si publicat luni in monitorul oficial, noteaza Reuters.

Totusi, decretul spune ca Ungaria nu permite transporturile de arme letale pe teritoriul sau catre Ucraina.

Inca de la inceperea invaziei rusesti asupra Ucrainei, Viktor Orban a declarat ca mentinerea Ungariei in afara razboiului din Ucraina este in interesul ungurilor si ca tara sa nu va trimite arme ori militari in zona de razboi si nu va permite nici transferul de asistenta letala peste granita ungaro-ucraineana.

In urma cu cateva zile, Viktor Orban spunea ca:

„Sanctiunile au un pret, deoarece este o arma cu doua taisuri si vom plati acest pret pe termen scurt”, a spus Orban intr-un interviu, adaugand ca guvernul a trebuit sa lucreze pentru a atenua daunele directe cauzate de masurile impotriva Rusiei.

„Acesta este doar inceputul acestei crize”, a adaugat el.

El a spus ca aproximativ 70%-80% din cele 140.000 de persoane care au fugit din Ucraina si au ajuns in Ungaria au plecat in alte tari, dar au fost multi care raman – si pentru care Ungaria ar dori sa ofere locuri de munca.

„Am inceput discutiile cu angajatorii… pentru ca cei care raman sa aiba de lucru”, a spus Orban.

El a spus ca Ungaria ar putea oferi cazare si sa plateasca costurile refugiatilor timp de trei luni – un beneficiu pe care il obtin solicitantii de locuri de munca din Ungaria -, dar apoi ar trebui sa isi ia un loc de munca si sa se stabileasca cumva in viata maghiarilor.

Economia maghiara, ca si semenii sai din Europa Centrala, se confrunta cu o penurie de forta de munca si zeci de mii de ucraineni lucrau in Ungaria deja inainte de invazia rusa.